Annons

Vätterhem sjösätter nytt kösystem och nya regler

Jönköping Vätterhems nya uthyrningsregler öppnar för att fler ska godkännas som hyresgäster. Och en ny bostadskö ska präglas av öppenhet. Samtidigt ska majoriteten av hyresgästerna ha jobb.
Foto: Annika Wallsson
Nytänkande. Vätterhems ledning presenterar nya uthyrningsregler där en viktig del är att skapa mångfald i bostadsområdena. Stefan Attefall (KD), Ulf Alexandersson (M), Pelle Nordin (S), vd Thorbjörn Hammerth och marknadschef Raymond Paska.

En mängd förändringar införs första april för de omkring 9 000 personer som söker lägenhet hos Vätterhem, men även hos de närmare 17 000 personer som redan bor i Vätterhems lägenheter.

Nuvarande bostadskö går från att vara utan publik insyn till att få en egen hemsida där lägenheterna läggs ut och kan sökas direkt via ett poängsystem. Genom att se poängen hos de fem översta i kön ges en uppfattning om vilka poäng som krävs. Åldersgränsen för att köa blir 16 år. Kön är gratis men en gång per år måste du som köande logga in.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De som köar i dag kommer att få sin tid konverterad till poäng och samlar två poäng per ködag. De som redan är hyresgäster hos Vätterhem får automatiskt en poäng per dag som de bott i sin lägenhet, oavsett om de har planer på att byta lägenhet.

– Grunden vi står på i dag är de hyresgäster som vi har i dag och vi vill möjliggöra för dem att göra boendekarriär hos oss. Därför inför vi lojalitetspoäng, berättar Raymond Paska, Vätterhems marknadschef och Thorbjörn Hammert, vd, fyller i:

– Vi vill berätta för våra hyresgäster att de är viktiga.

Annons
Läs ocksåHögsta höjningen på decennier - hyresgästen Mia: "Jag blir chockad"Mia Rosell, hyresgäst hos Vätterhem, konstaterar att många av hennes grannar redan kämpar med att få ekonomin att gå ihop.

De nya reglerna öppnar även upp för svagare grupper. Inte minst kommer socialbidrag, försörjningsstöd, att räknas som inkomst, vilket inte tidigare varit fallet.

– Vi har öppnat upp när det gäller vår bedömning och säger att i stort sett alla är välkomna, säger Raymond Paska.

Alla förturer slopas och ska i princip bara gå att få via socialtjänsten. Bostadskön blir också ett verktyg för integration och ökad mångfald.

Läs ocksåGratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostarEn tvådelad bild. Ett porträtt på en man med glasögon och grått hår. En kö av Duplo-figurer.

– I våra bostadsområden ska det finnas fler som arbetar än som inte gör det. Minst 51 procent ska ha jobb. Det här känner vi är unikt för oss och vi tror att det kommer att fungera väl, säger Raymond Paska.

Annons

– Om vi ser att det hamnar under 53 procent då förbehåller vi oss rätten att bara godkänna förvärvsinkomst och pension som inkomst för att få lägenhet. I dag uppfyller samtliga områden målet och det är vi stolta över.

I samband med det nya kösystemet lanseras även ny grafisk profil samt ny webbplats.

Läs mer: Ökad insyn i nya bostadskön

Läs också Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.