Annons

”Vi får inget veta i förväg”

Skellefteå Skebo säljer ytterligare fastigheter. Affären är en i raden försäljningar av allmännyttor runt om i Norrland på senare tid. Hyresgästföreningen anser att de har för lite inflytande
Foto: Birgitta Klingstedt Gustafsson
Leif Hedvall är ordförande i Hyresgästföreningen norra Västerbotten. Han anser att hyresgästerna inte får tillräcklig information innan beslut fattas.

Skebo säljer 188 lägenheter samt mark med bygglov till den privata aktören Nordhalla Fastigheter.

Läs gårdagens artikel om detta här.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nordhalla planerar bygga mellan 150 och 200 bostäder, hyresrätter och bostadsrätter, på södra sidan om Skellefteälven, i området Anderstorp. Med planerad inflyttning från 2018.

Det här är den andra affären inom drygt ett år som Skebo gör med bolaget. I slutet av 2014 såldes 1 141 lägenheter.

Skebo säger att man känner sig trygg med fastighetsbolaget och därför gärna gör affär med dem igen.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

– Vi har goda erfarenheter av dem sedan tidigare och vi har inte fått några signaler som tyder på något annat, säger kommunalråd Lorents Burman (S).

Ser ni inga risker eller att ni har något att förlora i och med försäljningen?

Annons

– Det är svårt att vara negativt inställd till den här fastighetsaffären.  Vi får 95 miljoner och Nordhalla investerar ytterligare 400 miljoner i bostäder. Det blir blandade upplåtelseformer, vilket är precis vad vi behöver. Den första affären i december 2014 med Nordhalla väckte även andra privata aktörer till att investera och börja bygga bostäder. Vi behöver 4 000 nya bostäder så det är viktigt att vi har dem med oss, säger Burman.

Läs ocksåÖvikshem säljer 607 lägenheter till norrländska WesterlindTvå män skakar hand.

Skebo har renoverat 7 av 21 hus på Skiftesgatan och man uppger att Nordhalla i köpet har åtagit sig att fortsätta renovera de återstående husen.

Säljare, köpare och politiker tycks alla vara positivt inställda till Skebos fastighetsaffärer och Nordhallas framtidsvisioner.

Alltså alla de parter som varit med och kunnat påverka beslutet innan det blev officiellt. Vilket inte inbegriper hyresgästerna, enligt Hyresgästföreningen.

Enligt dem har planerna inte varit kända för varken Hyresgästföreningen eller hyresgästerna förrän presskonferensen i måndags.

– Vi kommer inte in på banan förrän allt är klart. Vi får inte veta något i förväg. När vi träffas är beslutet redan taget och då är det svårt att påverka, säger Leif Hedvall, föreningsordförande i Hyresgästföreningen Norra Västerbotten.

Han menar att hyresgästernas möjlighet till inflytande när det gäller bolagsaffärer är väldigt låg.

Annons

– Hyresgästerna har egentligen inget inflytande alls såsom det är nu och det är verkligen beklagligt. Vi som motpart blir bara ställda inför faktum och det känns inte bra. Det uppstår en direkt oro bland hyresgästerna. Man undrar vad som händer och hur det kommer att bli. Allmännyttan har ett ansvar gentemot sina invånare. När man säljer ut så säljer man också det ansvaret.

Leif Hedvall ser försäljningarna av allmännyttan som en del av något större och frågar sig vad som kommer att hända med hyresmarknaden i framtiden.

– Allmännyttan säljer i Skellefteå och Östersund. Kanske också i Umeå… Man undrar om det här är toppen av isberget. Det har börjat pratas om ändring av hyresregleringen. Det känns som att man utnyttjar bostadskrisen och skapar strömningar som går mot marknadshyror.

Vad kan ni som förening göra? Har ni gett upp kampen?

– Aldrig! Men vi måste ha mer kraft att stå emot och vi måste utnyttja alla kanaler vi har. Men det är svårt att agera när allt redan är beslutat innan man sätter sig vid bordet, säger Hedvall.

Fakta: Hyresbostadsmarknaden i Skellefteå

Efter försäljningen har Skebo 52 procents marknadsandel av hyreslägenhetsbeståndet i Skellefteå, innan fastighetsaffären 2014 hade Skebo 63 procents marknadsandel.

Redan innan 2014 var Nordhalla den största privata fastighetsägaren av hyresbostäder i Skellefteå.

Läs också Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n Skebo satsar på hållbarhet och trygghet för sina hyresgäster Akelius vill sälja 28 500 hyresrätter: ”Vi ska lämna Sverige”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.