Annons

Vill hyra ut i andrahand under Arktis-resa

Malmö Hyresgästen ska ut på en seglats i Arktis under fyra månader, och vill därför hyra ut sin lägenhet i andra hand. Men hyresvärden säger nej.
Foto: Alan D Wilson (kollage)
Hyresgästen ska ut på en seglats i Arktis under fyra månader.

Hyresnämnden ska nu pröva om hyresgästen får lov att hyra ut sin lägenhet på Ribersborg i Malmö. Enligt ansökan från hyresgästen har hyresvärden Stadsbostäder sagt nej till uthyrningen, eftersom det finns en policy som inte tillåter uthyrning för kortare perioder än sex månader.

Hyresgästen menar dock att fyramånadersresan dock är tillräckligt lång för att räknas som en längre utlandsvistelse enligt Jordabalken.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Annons
Fakta: Detta gäller vid andrahandsuthyrning
  • En hyresgäst upplåter sin lägenhet i andra hand om han eller hon låter någon annan använda lägenheten självständigt.
  • Hyresgästen måste ha hyresvärdens samtycke för att få hyra ut sin lägenhet i andra hand. Det gäller också när han eller hon lånar ut lägenheten utan att ta ut någon hyra. Den som upplåter sin hyreslägenhet utan lov riskerar att förlora den.
  • Den som ska upplåta bara en del av sin lägenhet, till exempel ett rum till en inneboende, behöver inte fråga hyresvärden om lov. Detta gäller så länge den inneboende inte ska använda lägenheten självständigt.
  • Om hyresvärden inte går med på en andrahandsupplåtelse av lägenheten, kan hyresgästen söka tillstånd hos hyresnämnden.
  • Förstahandshyresgästen svarar för att hyran betalas och för att andrahandshyresgästen sköter sig. Förstahandshyresgästen kan alltså bli uppsagd om andrahandshyresgästen till exempel stör grannarna.
    Källa: Hyresnämnden
Läs också Flyttade till Tyskland – riskerar att förlora kontraktet Misstänkt härbärge i lägenhet stör grannar HSB vill höja deras hyror med nästan 70 procent Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.