Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Dags för nollvision för radondöden!

En gas som inte luktar, smakar eller syns. Men som dödar fler än som dör i trafiken varje år. Döden kommer inte momentant som en bilolycka utan smygande efter många år i form av lungcancer.
Vad pratar vi om?
Radon, förstås. Gasen drabbar dem som bor på platser med hög markradon eller i hus byggda i blåbetong. I hus där fastighetsägaren inte gjort något för att stoppa den dödliga gasen. På många håll i landet har värden och kommunen inte ens tagit reda på om gasen finns i din lägenhet.
Radon är gasen vi helst inte talar om. Detta trots att 500 personer insjuknar i lungcancer på grund av radon varje år, majoriteten av dem är rökare. 80 procent av dem är döda fem år senare.

Men radon är inte bara farligt för rökare. Risken att drabbas av lungcancer fördubblas för alla, rökare eller inte, om din bostad har för höga halter av radon. För rökare ökar risken från fem till tio procent. För icke-rökare från 0,5 till 1 procent. Hälften av alla som diagnosen lungcancer dör inom åtta månader. Så ser fakta ut.
Som en jämförelse dödades förra året 223 personer i trafiken. Den nollvisionen som samhället satt upp har gett sjunkande dödstal varje år. Tvärtom är det med dödliga radonet – ingen pratar om det, ännu färre gör något åt den. Trots att fler dör av för höga radonhalter än i trafiken.

Hem & Hyra har i samarbete med SVT Nyheter tagit ett större grepp på radonproblemet. Vi har tittat närmare på 17 kommuner som har dokumenterat höga halter av markradon. Riskerna finns över hela landet, från Jokkmokk till Tomelilla. 8 av 17 kommuner, alltså nära hälften, har inte gjort några godkända mätningar av radonhalten i lägenheterna i sin kommun.
När vi har satt egna dosor visar det på skrämmande höga halter i flera lägenheter som varken hyresvärdar eller hyresgäster inte känner till. Hyresgästerna lever med en osynlig dödsfara som de inte ens vet om.
Hyresgästerna på Åshöjdsvägen i Nykvarn har inte fått veta att de bor i lägenheter med mätvärden upp till 6 000 becquerel, detta trots att alldeles för höga värden mättes upp redan för trettio år sedan.

Vd:n för Nykvarnsbostäder, Janette Jardefalk, medger att man inte gjort tillräckligt för att åtgärda problemen och kan inte heller visa att de informerat hyresgästerna. Kommunen, som har tillsynsansvar, säger att mätningar och åtgärder är på gång. Trettio år senare. Det är ännu oklart hur den planen ser ut.
I Jonas Marknes bostad är mätvärdet över 5 000 becquerel. Han flyttade in för tre år sedan och låter inte sina fyra barn leka i lägenheten. Samtidigt driver han på sitt bostadsbolag att något måste göras åt de höga halterna.

En nollvision har gett märkbar effekt på trafikdöden. Farliga vägar har åtgärdats, hastigheter sänkts och medvetenheten hos trafikanterna ökat. Med radongasen är det helt annorlunda. Döden är lika osynlig som gasen, okunskapen skrämmande hög hos fastighetsägare och kommuner. Åtgärderna är alldeles för få.
Det är hög tid för en Nollvision för radondöden. Och det måste börja med att hyresvärdarna tar sitt ansvar!

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.