HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

150 demonstrerade mot Löfven i Örebro

Örebro Cirka 150 personer samlades för att tillsammans med Hyresgästföreningen demonstrera mot införandet av fri hyressättning i nybyggda lägenheter när Socialdemokraterna i dag öppnade sin partikongress i Örebro.

Anledningen till demonstrationen var missnöje med det så kallade januariavtalet, som innebär att Socialdemokraterna gjort en helomvändning när det gäller inställningen till hur hyran sätts i nyproduktion.

Demonstrationen genomfördes utanför Conventum i Örebro där Socialdemokraterna under helgen genomför sin fyrtionde partikongress.

Läs ocksåSkuldsatta erbjuds nya och dyra lägenheter – Eksam möter en tuff bostadsmarknadTre kvinnor som står sida vid sida och tittar in i kameran

För att sätta press på partiet och Löfven hade Hyresgästföreningen mobiliserat demonstranter från olika delar av landet genom bussar från bland annat Göteborg, Stockholm och Västerås.

Jemila Hussen var en av demonstranterna som rest från Göteborg.

Läs ocksåStödet som ger miljonärer lägre hyra – så spenderades statens bostadsmiljarderAmanda Nielsen Johansson framför kvarteret Mars i Trollhättan.

– Jag gick upp halv sex i morse och sen åkte vi vid sjutiden. Jag åkte hit för att det redan är dyrt att bo och det är och det finns inte lägenheter så det är stor kö. Jag vill inte att marknadshyror införs, säger hon.

Demonstrationen pågick i en timme och bland andra Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder höll ett kritiskt anförande om Socialdemokraternas helomvändning.

– Man kan inte ha ett tryggt liv om man inte har en trygg bostad, sa Marie Linder som var en av talarna.

Läs ocksåOmbildningsdebatt i Göteborg: får inte bli som StockholmHelene Calner är vice regionordförande i Hyresgästföreningen i Västra Sverige och bor själv i Tynnered. Hon ifrågasätter varför blandstaden bara ska växa fram genom ombildning till bostadsrätter i hyrestäta stadsdelar, och inte med nya hyreshus i välbärgade villaområden. Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) höll med.

En annan talare var Helena Frisk som är regionordförande i Region Mitt.

– Vi är här i dag för att prata allvar med det parti som gästar Örebro under helgen, nämligen Socialdemokraterna. Inför valet drev både Hyresgästföreningen och Socialdemokraterna kampanjer mot marknadshyror. Därför vill vi verkligen har svar på: ”Hur kan man med sån emfas kampanja mot marknadshyror för att bara några månader senare gå med på det så kallade januariavtalet?”, frågade sig Helena Frisk i sitt anförande.

Läs också Lockar och skrämmer: Beslutet att ombilda klyver Göteborg – ”Ett för bra erbjudande för att missa” Kritiken mot konsulterna i allmännyttan: ”Förkastligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.