Annons

150 demonstrerade mot Löfven i Örebro

Örebro Cirka 150 personer samlades för att tillsammans med Hyresgästföreningen demonstrera mot införandet av fri hyressättning i nybyggda lägenheter när Socialdemokraterna i dag öppnade sin partikongress i Örebro.

Anledningen till demonstrationen var missnöje med det så kallade januariavtalet, som innebär att Socialdemokraterna gjort en helomvändning när det gäller inställningen till hur hyran sätts i nyproduktion.

Demonstrationen genomfördes utanför Conventum i Örebro där Socialdemokraterna under helgen genomför sin fyrtionde partikongress.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För att sätta press på partiet och Löfven hade Hyresgästföreningen mobiliserat demonstranter från olika delar av landet genom bussar från bland annat Göteborg, Stockholm och Västerås.

Annons

Jemila Hussen var en av demonstranterna som rest från Göteborg.

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

– Jag gick upp halv sex i morse och sen åkte vi vid sjutiden. Jag åkte hit för att det redan är dyrt att bo och det är och det finns inte lägenheter så det är stor kö. Jag vill inte att marknadshyror införs, säger hon.

Demonstrationen pågick i en timme och bland andra Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder höll ett kritiskt anförande om Socialdemokraternas helomvändning.

– Man kan inte ha ett tryggt liv om man inte har en trygg bostad, sa Marie Linder som var en av talarna.

Annons
Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

En annan talare var Helena Frisk som är regionordförande i Region Mitt.

– Vi är här i dag för att prata allvar med det parti som gästar Örebro under helgen, nämligen Socialdemokraterna. Inför valet drev både Hyresgästföreningen och Socialdemokraterna kampanjer mot marknadshyror. Därför vill vi verkligen har svar på: ”Hur kan man med sån emfas kampanja mot marknadshyror för att bara några månader senare gå med på det så kallade januariavtalet?”, frågade sig Helena Frisk i sitt anförande.

Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.