HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

5 000 studenter får högre hyra

Östergötland Hyrorna höjs för sammanlagt runt 5 000 studentbostäder i Östergötland 1 juli. I Norrköping blir höjningen högre än i Linköping.
Foto: Jenny Knutsson
Studentbostäder i Linköping höjer hyrorna med 1,2 procent från 1 juli.

Kommunala Studentbostäder i Linköping har kommit överens med studenternas hyresgästorganisation Kombo om en höjning på 1,2 procent för lägenheter. För korridorrummen innebär uppgörelsen en höjning med 40 kronor i månaden. Hos bolagets motsvarighet i Norrköping, Studentbo, blir höjningen 1,6 procent.

Enligt Ida Gröndahl, verksamhetsansvarig hos Studentbo, är det framför allt allmänna kostnadsökningar som ligger bakom höjningen där. Dessutom, menar hon, är kostnaderna för underhåll generellt högre för studentbostäder än andra lägenheter eftersom omflyttningen är högre.

Läs ocksåKräver flytt av mannens grejer efter att han åkt in i fängelse – men vem betalar?Montage av flera bilder. En silhuett av en kvinna, en man i fängelse och flyttlådor.

– Våra hyror ligger lågt jämfört med hur det ser ut i andra studentstäder, säger Ida Gröndahl.

Simon Helmér, vd för Studentbostäder, lyfter fram liknande faktorer bakom höjningen.

– Vi behöver kompensation för ökade driftskostnader. Vatten, el och värme har blivit dyrare, säger han.

Annons
Läs ocksåGatuprotest mot allmännyttans krav i GöteborgOla Terlegård och Catherine Holt är med och arrangerar en protest i Göteborg mot att de kommunala bostadsbolagen kräver att få höja hyran med 6,8 procent.

Den långa, kalla och förhållandevis snörika vintern har också lett till att kostnaderna för exempelvis snöröjning varit högre än vanligt i år.

– Dessutom fortsätter vi vår extra satsning på gemensamma utrymmen, som studierum, grillplatser och bastur, säger Simon Helmér.

Annika Samuelsson, fastighetsansvarig på Kombo, tycker att årets hyreshöjning hamnade på en rimlig nivå i både Norrköping och Linköping. Hon menar att det är naturligt att hyrorna höjs olika mycket.

Läs ocksåTvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år5 500 hushåll som bor hos Varbergs Bostad får vänta på besked om årets hyreshöjning. Nu riskerar de att få betala en retroaktiv höjning från och med 1 april.

– Förutsättningarna är inte exakt likadana eftersom vi pratar om två olika orter. Bolagen och deras utbud ser också olika ut. Studentbo är till exempel betydligt mindre än Studentbostäder säger hon.

Annons

Överlag är hon nöjd efter förhandlingarna.

– Jag tycker att det blev ett okej resultat. Men det är klart att plånboken för en student är alltid tunn och varje extra kostnad kan vara kännbar, säger Annika Samuelsson.

Studentbo i Norrköping har cirka 800 lägenheter och korridorrum medan Studentbostäder i Linköping har runt 4 200.

Läs också Så mycket höjer halländska värdar hyran 2023 – hela listan Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.