Annons

5 000 studenter får högre hyra

Östergötland Hyrorna höjs för sammanlagt runt 5 000 studentbostäder i Östergötland 1 juli. I Norrköping blir höjningen högre än i Linköping.
Foto: Jenny Knutsson
Studentbostäder i Linköping höjer hyrorna med 1,2 procent från 1 juli.

Kommunala Studentbostäder i Linköping har kommit överens med studenternas hyresgästorganisation Kombo om en höjning på 1,2 procent för lägenheter. För korridorrummen innebär uppgörelsen en höjning med 40 kronor i månaden. Hos bolagets motsvarighet i Norrköping, Studentbo, blir höjningen 1,6 procent.

Enligt Ida Gröndahl, verksamhetsansvarig hos Studentbo, är det framför allt allmänna kostnadsökningar som ligger bakom höjningen där. Dessutom, menar hon, är kostnaderna för underhåll generellt högre för studentbostäder än andra lägenheter eftersom omflyttningen är högre.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Våra hyror ligger lågt jämfört med hur det ser ut i andra studentstäder, säger Ida Gröndahl.

Simon Helmér, vd för Studentbostäder, lyfter fram liknande faktorer bakom höjningen.

– Vi behöver kompensation för ökade driftskostnader. Vatten, el och värme har blivit dyrare, säger han.

Annons
Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Den långa, kalla och förhållandevis snörika vintern har också lett till att kostnaderna för exempelvis snöröjning varit högre än vanligt i år.

– Dessutom fortsätter vi vår extra satsning på gemensamma utrymmen, som studierum, grillplatser och bastur, säger Simon Helmér.

Annika Samuelsson, fastighetsansvarig på Kombo, tycker att årets hyreshöjning hamnade på en rimlig nivå i både Norrköping och Linköping. Hon menar att det är naturligt att hyrorna höjs olika mycket.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

– Förutsättningarna är inte exakt likadana eftersom vi pratar om två olika orter. Bolagen och deras utbud ser också olika ut. Studentbo är till exempel betydligt mindre än Studentbostäder säger hon.

Annons

Överlag är hon nöjd efter förhandlingarna.

– Jag tycker att det blev ett okej resultat. Men det är klart att plånboken för en student är alltid tunn och varje extra kostnad kan vara kännbar, säger Annika Samuelsson.

Studentbo i Norrköping har cirka 800 lägenheter och korridorrum medan Studentbostäder i Linköping har runt 4 200.

Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Malins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt” Boende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.