Annons

63-åring döms för svart överhyra – men går plus ekonomiskt

Stockholm Barnfamiljen från Västerbotten flyttade in i en lägenhet i Norsborg och tvingades betala ockerhyra. Hyran hade höjts med 42 procent. Nu har andrahandsvärden dömts för brott. "Det här är nog ganska vanligt men få som känner till att det är ett brott", säger åklagaren Kajsa Lindberg.
Svart överhyra

Vissa månader kostade det 10 000 kronor att bo i femman i Norsborg. Andra månader steg det till 15 000 kronor. Men den egentliga hyran som Botkyrkabyggen fick in var betydligt lägre, runt 9 000 kronor. Affären pågick under sju månader och bakom ryggen på fastighetsägaren.

Historien avslöjades för två och ett halvt år sedan. Då gick andrahandshyresgästerna, en barnfamilj från Västerbotten, till polisen och anmälde mannen som de hyrde av. Gemensamma bekanta hade förmedlat kontakten till honom då de var på jakt efter tak över huvudet i samband med flytten till Stockholm.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

63-åringen hade haft kontraktet för hyresrätten sedan 90-talet. Han har senare medgivit omständigheterna i stort men hävdat att det aldrig var planerat att hyra ut i andra hand till familjen.

”Det var inte meningen att det skulle gå vidare och bli brott och grejer. Det var tänkt att han skulle vara inneboende, men vi trivdes inte ihop”, sade han under förhör med polisen.

Förlorade snabbt hyreskontraktet

Botkyrkabyggen rev kontraktet och kastade ut 63-åringen när uthyrningen och misstankarna blev avslöjade. Bolaget har hela tiden hävdat att mannens egentliga hem har varit i en villa på en helt annan adress i Stockholm. Nu har tingsrätten dömt mannen för brott mot jordabalken. Enligt domen är det tydligt att det inte funnits något tillstånd att hyra ut i andra hand. Även att andrahandshyresgästerna genom olika typer av överföringar har betalat mer än vad som varit tillåtet att ta ut.

Påföljden för 63-åringen stannar vid dagsböter på 4 500 kronor.  En snabb uträkning visar dock att historien som helhet blir en ekonomisk plusaffär för mannen. När böter, rättskostnader och avgift till brottsofferfonden är betalda återstår runt 20 000 kronor – överhyran som paret från Norrland har betalat och som mannen nu kan behålla.

Annons

En förklaring är att paret under utredningen krävde 200 000 kronor i ersättning för psykiskt lidande, vilket åklagaren ansåg oskäligt.

– Jag upplyste om att det är vanligare att man begär ersättning för ren förmögenhetsskada på beloppet man har betalat för mycket till sin hyresvärd och inte fått tillbaka på annat sätt. Men de återkom aldrig och begärde det. Det hade kunnat prövas inom ramarna för målet men det ankommer på målsägande att ge uttryck för att man vill ha den typen av ersättning, säger åklagaren Kajsa Lindberg.

Läs ocksåMan åtalas för bedrägeri – så lurade han flera personer på tiotusentals kronorMeddelandekonversationer över misstänkt annonsbedrägeri där den tilltalade uppmanar målsägande att swisha pengar för hyra.

– Det här är nog ganska vanligt men få som känner till att det är ett brott. Det är bra att det uppmärksammas genom en dom, säger hon.

Norsborg
Här i kvarteren fanns andrahandslägenheten.

Den dömde 63-åringen har inte överklagat domen som nu har vunnit laga kraft

Få ockervärdar åker fast

Kombinationen svart uthyrning och ockerhyra har varit olaglig sedan 2019 men trots detta är åtal av den typen fortfarande ovanliga i tingsrätterna. Tidigare granskningar har visat på en låg anmälningsbenägenhet bland fastighetsägarna. Det finns även exempel på anmälningar som polisen har lagt ner eftersom de har tolkat omständigheterna som civilrättsliga tvister och inte som brott.

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om den handfull rättsfall som domstolar runt om i landet har tagit upp. Samtliga fall utom ett handlar om bostäder som allmännyttan äger.

Annons

I Hässelby gjorde spring i trapphuset att grannarna för två år sedan blev misstänksamma och slog larm. I en av Stockholmshems lägenheter hade en man hyrt hyran i smyg för andrahandshyresgäster. Uthyraren blev den första personen i landet som dömdes av en tingsrätt för det nya brottet.

I ett av MKB:s hus i Malmö gav senare sju månaders olaglig uthyrning 30 000 kronor extra i fickan för en ockervärd. Även i detta fall slutade det med en fällande dom i tingsrätten.

Läs ocksåOckerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengarÖverhyra och ockerhyra

Dömdes för svart överhyra i Malmö

I Göteborg hyrde en man i 35-årsåldern ut en av Bostadsbolagets lägenheter till studenter via en Blocketannons. Samtidigt ägde han en miljonvilla i en välbärgad förort. Den fällande domen kom nu under senhösten. Ytterligare en man står åtalad i Göteborg. Han misstänks via Airbnb ha tjänat stora pengar på att hyra ut en av Castellums lägenheter. Åklagaren betraktar det som hotellverksamhet och rättegången väntas starta nästa höst.

Fakta: Svart andrahandsuthyrning och ockerhyra

Den som vill hyra ut sin lägenhet i andra hand måste ha tillstånd från fastighetsägare eller hyresnämnd. Otillåten uthyrning brukar beskrivas som svartuthyrning.

Den som hyr ut i andra hand får som mest lägga på 15 procent på hyran, detta om lägenheten är fullt möblerad. Summan som överstiger detta brukar kallas ockerhyra eller överhyra.

Den som struntar i båda reglerna samtidigt riskerar att göra sig skyldig till brott mot jordabalken. Straffet kan bli böter eller som högst fängelse i två år.

Svart överhyra
Läs också Stordalens smarta lägenhetsaffärer – äger ett av de största mellanhandsbolagen Natalie vägrade betala för gamla skador i lägenheten Så missköter den skånska gurkodlaren sina hyreshus: ”Man blir mörkrädd”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.