Annons

Hyresgäst förlorar kontrakt efter yxattack mot barnfamilj

Simrishamn 64-åringen attackerade grannarnas bostad. Det har två domstolar kommit fram till. Nu får han lämna sin lägenhet i Simrishamns kommun efter ett beslut i hyresnämnden.

När polisen kom till hyreshuset hittade de en yxa i 64-åringens lägenhet. Grannfamiljen på sex personer hade strax innan slagit larm om att mannen försökte hugga sig in genom deras ytterdörr. Polisen dokumenterade spår av hugg på platsen och grep grannen.

Bilder från polisens förundersökning.

Händelsen inträffade i mars 2016 och har sedan dess följts av två parallella rättsprocesser. Nu förlorar 64-åringen sin bostad.

Åklagaren drev tidigt linjen att det som hänt var ett hatbrott, att 64-åringen hade ett rasistiskt motiv till attacken mot den syriska barnfamiljen. Mannen har hela tiden nekat till brott och överklagade tidigare en fällande tingsrättsdom. Men hatbrott går inte att bevisa, det ansåg både tingsrätten och nu även hovrätten. Men de båda instanserna slår fast skuldfrågan och mannen döms villkorligt till dagsböter för olaga hot och skadegörelse.

Annons

Parallellt med brottmålet har händelsen fått konsekvenser för mannens bostadssituation. Hyresvärden har rivit hyreskontraktet och kopplat in hyresnämnden för att få honom att flytta. Detta enligt fastighetsägarens ansökan “på grund av den synnerligen allvarliga händelse som han gjort sig skyldig till”.

Hovrättens beslut i skuldfrågan kom i oktober och följs nu av hyresnämndens beslut; 64-åringen måste lämna bostaden senast i januari nästa år. Hem & Hyra har sökt mannen men utan resultat. Hans ombud Mats Lindahl från Hyresgästföreningen kommenterar kort utgången:

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Efter domen i hovrätten har parterna kommit överens om att han ska flytta, säger han.

Fakta: HATBROTT

Hatbrott är när någon utsätts för brott på grund av deras sexuella läggning, religiösa tillhörighet eller etniska bakgrund. Det är gärningsmannens motiv som står i centrum. Begreppet är en straffskärpningsregel som kan resultera i att gärningsmän får hårdare straff om de döms i domstol.

Läs också Störande fågelljud gick till rätten – nu är de kvitt Gängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Totalförstörd lägenhet spred extrem stank – hyresgäst lagade mat i badrummet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.