Annons

Anonyma tipsare slog larm – Skånepolis döms för lägenhetsfusk

Lund I centrum för historien står ett hyreskontrakt på en fin adress i Stockholms innerstad och en gård i Skåne. Nu döms kvinnan, som arbetar inom polisen, till böter på 36 400 kronor för folkbokföringsbrott. Hon har redan förlorat 40 års kötid hos hyresvärden.
Polis döms för bostadsfusk
Foto: Anders Paulsson

Härvan rullades upp efter att fastighetsägaren Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB) och polisens internutredare fått in flera anonyma tips om bostadsfusk.

Kvinnan som tipsen gällde hade fått kontrakt för en hyresrätt i centrala Stockholm och hade även sin adress där. Men enligt tipsen hade hon inte alls för avsikt att bo på platsen. Brevskrivaren menade att kvinnan, som är polis, i stället agerade bulvan för en anhörig som själv saknade den kötid som krävdes.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

“Jag tror att era lägenheter ska innehas av folk som faktiskt bor där och har fått sin lägenhet efter att länge stått i kö”, skrev den anonyme.

Bank-id avslöjade egentlig adress

Den utpekade polisen hade strax innan hon skrev kontrakt för lägenheten sålt en villa i en Stockholmsförort och kort efter detta köpt en gård i Lunds kommun, Under samma period började även arbeta för polisen i Skåne.

Annons
Polis dömds för lägenhetsfusk
Från Stockholm till Skåne. Adresserna på bilden är inte samma som i artikeln.

I våras kunde Hem & Hyra rapportera att polisen hade ställts inför rätta för adressfusk. SKB å sin sida har utrett det hela som en misstänkt svartuthyrning.

Åklagaren som drev fallet menade att kvinnan under lång tid medvetet brutit mot lagen, eftersom hon flyttade söderut men utan att registrera ny adress. I bevisningen fanns bland annat loggar för arbetstider samt inloggningar via bank-id som visade att hon oftast befann sig i Skåne, 60 mil från folkbokföringsadressen. Detta visar uppgifter i förundersökningen.

Döms till saftiga böter för adressfusk

Lunds tingsrätt går nu på åklagarens linje och slår fast att polisen skulle ha rapporterat sin ändrade adress till Skatteverket efter en vecka. Rätten menar att kvinnan varit medveten om reglerna, eftersom hon in ett tidigare skede i sitt liv adressändrat, och att hon därför ska dömas för folkbokföringsbrott. Påföljden blir dagsböter på 36 400 kronor.

Kvinnan, som hela tiden nekat till brott, har berättat under rättegången att hon har tvingats säga upp sitt kontrakt i Stockholm ”under hot om uppsägning” från hyresvärden och att hon därmed förlorade 40 års kötid hos bolaget. Hon får däremot behålla sitt arbete som polis trots att hon döms. Myndighetens personalansvarsnämnd har tidigare uttalat sig och sagt att anställningen inte påverkas av en fällande dom.

Annons
Läs ocksåMan lät bli att ändra sin adress – döms igen men slipper fängelseDe fotografier som polisen tog under husrannsakan används som bevisning mot mannen som är misstänkt för grovt folkbokföringsbrott.

SKB är en medlemsägd förening och en av Stockholms största hyresvärdar. Här följer kötiden med hyresgästerna hela livet och byggs på efterhand, den nollas inte när man skriver kontrakt som i andra bostadsköer. Bolaget har tidigare haft problem med svartuthyrning i form av att hyresgäster överlåter attraktiva kontrakt till barn eller barnbarn, något som Hem & Hyra tidigare rapporterat om.

– Nästan all otillåten andrahandsuthyrning hos SKB är att man vill ha en lägenhet till sina barn och då går man ju förbi den långa turordningen på kanske på 30-40 år. Det blir tokigt, har bolagets utredare Ewa Stadholm tidigare sagt till Hem & Hyra.

Fakta: Olovlig handrahandsuthyrning - så får du inte göra

Den som vill hyra ut sin hyresrätt i andra hand ska be fastighetsägaren om lov. Att hyra ut utan tillstånd, det som kallas svartuthyrning i dagligt tal, är skäl för uppsägning och kan leda till att en hyresgäst tvingas flytta.

I fall då en värd nekar uthyrning kan hyresgäster vända sig till hyresnämnden för att få en ny prövning. Giltiga skäl för andrahandsuthyrning kan vara sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, en längre vistelse utomlands eller särskilda familjeförhållanden.

Den som hyr ut svart och dessutom tar extra betalt, ett påslag på 15 procent eller mer, begår ett brott och kan dömas i domstol.

Fakta: Folkbokföringsbrott - du måste vara skriven där du bor

Du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover. Om man inte gör en flyttanmälan till skatteverket, eller inte flyttar till eller bor på adressen som man har anmält, så kan det vara ett folkbokföringsbrott. Det kan straffas med böter eller i värsta fall fängelse.

Läs allt om adressreglerna här – Så funkar den skärpta lagen om folkbokföring

Det finns en omfattande problematik kopplad till felaktigheter i folkbokföringsregistret. Skatteverket har tidigare uppskattat att 200 000 personer i landet står registrerade med uppgifter som inte stämmer.

Läs också Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger” Skuldbelagd hämnades på kronofogden – pekade ut handläggare som hyresvärd Anmälde inte adressändring i tid – får böta 3 500 kronor Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.