Annons

Stockholms toppolitiker om Airbnb-utbredningen: ”Otillåtna hotell prioriterat”

Nyheter Vanliga hyresrätter försvinner när lägenheter hyrs ut som hotell för turister. Att hyresvärdar lägger ut bostäder på Airbnb vill Stockholms stad sätta stopp för. ”Vi ska använda de verktyg vi har för att klämma åt de fastighetsägare som inte sköter sig,” säger bostads- och fastighetsborgarrådet i Stockholm, Clara Lindblom (V).
”Vi ska använda de verktyg vi har för att klämma åt de fastighetsägare som inte sköter sig,” säger bostads- och fastighetsborgarrådet i Stockholm, Clara Lindblom (V).
Foto: Björn Dalin/Montage
”Vi ska använda de verktyg vi har för att klämma åt de fastighetsägare som inte sköter sig,” säger bostads- och fastighetsborgarrådet i Stockholm, Clara Lindblom (V).

Hem & Hyra har avslöjat hur bolag inom Ramstedtkoncernen gjort om förstahandskontrakt till uthyrningar några nätter i taget på Airbnb. I ett hus gäller det tre av fyra lägenheter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Clara Lindblom (V) har ansvar för bostads- och fastighetsfrågor i Stockholms stad. Hon reagerar på uppgifterna från Hem & Hyra.

”Hyresfastigheter ska vara hyresfastigheter”

På den tuffa bostadsmarknaden, med den bostadsbrist som finns, går turisterna före vanliga hyresgäster på det här sättet. Hur ser du på det?

– Hyresfastigheter ska vara hyresfastigheter. Den som vill vända sig till turister kan starta ett riktigt hotell. Lägenheterna ska förmedlas till de i Stockholm som är i behov av en bostad. De ska i första hand gå till bostadskön och ingen annanstans.

Läs ocksåBoel och Iréne strider mot miljardvärdens hotelluthyrning: "Skiter i om han blir arg"Svarta hotell. Boel Nilsson och Iréne Strindhed kartlägger nyckelboxar och andra tecken på hotelluthyrning av lägenheter.

Vi har sett att anmälningar till kommunen om hotellverksamhet i hyresfastigheter läggs ner utan åtgärd. Hur ska ni komma åt de här problemen?

Annons

– Vi håller ögonen på fastighetsägare som blir anmälda och kommer följa upp ärenden. Storstockholms brandförsvar kommer att prioritera hotellverksamheten. Om brandförsvaret upptäcker verksamhet som inte är förenlig med gällande detaljplan så kommer de koppla in stadsbyggnadskontoret. Det här hör inte hemma på Stockholms bostadsmarknad.

– Här i Stockholm har vi skärpt tillsynen av privata fastighetsägare. Om uthyrningen sker i stor skala kan den klassas som hotellverksamhet. Då gäller högre krav när det gäller brandskydd. Står det i detaljplanen att det ska vara bostäder på adressen är hotellverksamhet i strid med den. Hotelliknande lösningar i fastigheter ökar dessutom risken för olaglig verksamhet som prostitution.

Läs ocksåMiljardvärden Ramstedt om Airbnbupplägget: "Jag litar inte på era uppgifter"Hem & Hyra har granskat hyresvärden Jonas Ramstedt, som på kort tid har köpt fastigheter för över två miljarder kronor och satt i system att hyra ut lägenheter via Airbnb i stället för till förstahandshyresgäster.

”Otillåtna hotell är en prioriterad fråga”

Vad kan de hyresgäster vänta sig som har upptäckt och anmält otillåten hotellverksamhet?

– Att vi kommer ta de här frågorna på betydligt större allvar än vad politikerna gjort tidigare. Tillsynen av flerfamiljshus, centrumlägenheter och otillåten hotellverksamhet är en prioriterad fråga för oss. Men tyvärr finns det många fastighetsägare där ute som vi inte kan komma åt med gällande lagstiftning. Regeringen måste se att det här är ett problem som breder ut sig i våra storstäder.

Paris, Berlin, Barcelona och många andra städer har reglerat det här. Varför inför ni inte begränsningar här?

Annons

– Vi har inte lagstiftning i Sverige som möjliggör det. Regeringen behöver skärpa lagen för att bostäder inte ska bli hotellägenheter. Det vi som kommun kan göra är att följa upp om det är så pass omfattande uthyrning via Airbnb att man kan klassa det som hotellverksamhet. Men ska man komma till rätta med problemet så krävs också att lagstiftaren kliver in och sätter ner foten.

Vi har också upptäckt svartbyggen i hyreshus. Hur ser du på att det går under radarn hos kommunen?

– Man har inte prioriterat tillsynen tillräckligt mycket i Stockholm tidigare. Nu har miljöförvaltningen utvecklat sina arbetssätt för att komma åt oseriösa aktörer som har stora bestånd i ytterstaden. Stadsbyggnadskontoret kan göra kontroller. Du får inte tillskapa lägenheter hur som helst utan att ha ett godkänt bygglov först. Vi har avsatt mer pengar till tillsynen. Det är en politiskt prioriterad fråga. Vi ska använda de verktyg vi har för att klämma åt de fastighetsägare som inte sköter sig. Vi kommer jobba mer riktat och proaktivt. Så att man inte sitter och väntar på en anmälan utan gör stickkontroller för att hitta svartbyggen eller hotelluthyrning.

Fakta: Åtgärder mot Airbnb på andra platser
  • Barcelona har förbjudit all korttidsuthyrning av rum i privata hem.
  • Seattle begränsar antalet lägenheter som en värd kan lista.
  • London och Paris har begränsat antal nätter som en lägenhet kan hyras ut under ett år.
  • I Singapore måste uthyrningen vara sex månader eller längre.
  • I städer som New York, Vancouver och Tokyo finns regler för att värden måste bo i lägenheten.
  • I Danmark förbjöds heltidsuthyrningar av lägenheter på Airbnb 2018 och begränsningen av Airbnb-uthyrning sattes till max 70 nätter per år. Inkomster från Airbnb rapporteras direkt till Skatteverket.
  • Quebec har strikta regler för korttidsuthyrning och kräver att värdar registrerar sig.
Läs också Miljardvärdens Airbnb-upplägg: Så flyttade sexhandeln in i hyreshuset Körs hissen trots körförbud? Så kan du anmäla en farlig hiss "Omedelbar risk för säkerhet och hälsa" - hissar med körförbud används ändå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.