HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Infekterad fastighetsaffär i Mariestad

Mariestad "En dålig affär, som kan leda till höjda hyror." Så kommenterar Hyresgästföreningens Fredrik Marcusson kommunledningens plan att Mariehus AB ska köpa två fastigheter i Mariestad.
Foto: Kajsa Wedberg
Fredrik Marcusson i Hyresgästföreningen Skaraborg befarar att Mariehus AB:s köp av fastigheterna Ärlan 3 och Lejonet 9 kommer att att drabba hyresgästerna i form av höjd hyra.

Tanken var att kommunstyrelsen skulle ta ställning i den infekterade fastighetsaffären igår. Men beslutet sköts fram till ett extrainsatt möte nästa måndag, den 21 november

Affären rör två fastigheter i centrala Mariestad. Dels Ärlan 3 vid Nya Torget och dels Lejonet 9 på Hamngatan. Kommunens politiska majoritet, bestående av M, C, FP och KD, vill att det kommunala bostadsbolaget Mariehus AB köper fastigheterna och gör om dem till hyreshus med affärslokaler i botten.

Läs ocksåHyresgästföreningen: "Avskedet av Mariehus vd kan drabba hyresgästerna"Fredrik Marcusson, Hyresgästföreningen, oroas över turbulensen efter att Mariehus vd sparkats.

Men affären är kontroversiell. Såväl den politiska oppostionen som Mariehus vd Jonas Hedberg och personal har uttryckt sitt missnöje med planen. De anser att kostnaden för att köpa husen, renovera och bygga om dem blir allt för hög. Nu sällar sig även Hyresgästföreningen till kritikerna. 

– Vi är rädda att den här affären kommer kosta mer än den smakar. Det talas om 46 miljoner för att köpa själva husen och sedan ytterligare omkring 63 miljoner kronor för att bygga om den till beboeliga lägenheter. Med tanke på att Mariehus inte har några andra inkomster än hyresintäkterna säger det ju sig självt att detta kommer att drabba hyresgästerna i form av höjd hyra, säger Fredrik Marcusson, sekreterare i Hyresgästföreningen Skaraborg. 

En annan sak som Hyresgästföreningen vill ha ändring på är nivån på den så kallade borgensavgiften som Mariestads kommunfullmäktige klubbade år 2014. Avgiften höjdes då från 0,4 till 0,6 procent, vilket är en av de högsta borgensavgifterna i hela region BohusÄlvsborg-Skaraborg. 

Läs ocksåRenovering i Mariestad skjuts fram på grund av corona

– Att dra på sig en sån här dyr fastighetsaffär ovanpå de höga borgensavgifterna. Det måste vi protestera emot, säger Marcusson. 

Läs också Hyresrätter trots allt på Hamngatan i Mariestad Västsvenska nybyggen slukar halva lönen - lägenheter reas ut Stor oro inför chockhöjd hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.