Annons

Hunden kissade inomhus – hyresgäst kan tvingas flytta

Malmö Den nybyggda lägenheten var redan i så dåligt skick att besiktningen fick ställas in. Ekparketten var full av urin- och avföringsfläckar från hyresgästens husdjur. Det hävdar värden som vill riva hyreskontraktet. LÄS ÄVEN: Hund i hyresrätt - här är reglerna.
Bild på hund och nerkissat parkettgolv.
Foto: Pixabay/Hyresvärden

Det hade gått två år sedan hyreshuset i Limhamn, i västra Malmö, stod klart. Nu var det dags för besiktning. Men i en av lägenheterna tog det stopp. Konsulten som genomförde besiktningen upptäckte tillsammans med hyresvärdens personal omfattande misskötsel i bostaden. Det ska ha handlat om så stora skador att man inte kunde slutföra besiktningen.

Hyresgästen hade låtit ett eller flera husdjur både kissa och bajsa inomhus. Det hävdar värden. Den nylagda ekparketten var enligt hyresvärden helt förstörd av urin. Värden tog bilder inne lägenheten och dessa används nu mot hyresgästen. På flera bilder syns svarta fläckar på parketten, den vita stoppningen från en sönderriven soffkudde som ligger utspridd över golven och en stor påse hundfoder. Något som värden menar är avföring syns på ytterligare en bild.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Två bilder på nerkissad parkett och stoppning från en trasig kudde.

Värden har sagt upp hyresgästen, en yngre man, och vänt sig till hyresnämnden för att få lov att riva kontraktet: ”Vi vill att uppsägning och avflyttning sker pga stora brister i vårdplikten för lägenheten som skett under en längre tid”, skriver den privata fastighetsägaren till hyresnämnden. Vidare står det att det handlar om ”stora skador i parkett från djururin och avföring”. Konsulten som skulle genomföra besiktning ställer upp som vittne från hyresvärdens sida.

Annons

Misskötsel av hund och katt skäl för uppsägning

Att låta djur uträtta sina behov inomhus kan få stora konsekvenser. Hem & Hyra skrev nyligen om en Malmöbo som också riskerar vräkning på grund av kiss och avföring. I det fallet från en katt. Där var det grannarna som slog larm om en stank som kom från Malmöbons lägenhet. Hyresvärden använde sedan UV-ljus för att undersöka lägenheten.

I ett annat fall stämdes en kvinna på totalt 445 000 kronor för sanering och renovering på grund av kattkiss.

Och en 80-årig kvinna i Mönsterås utanför Kalmar tvingades också att flytta efter 30 år som hyresgäst. Hon hade i omgångar haft upp till tjugo katter i lägenheten. Och stanken från djuren kändes i hela trapphuset.

Annons

 

Läs ocksåSkulle göra köttbullar med spikar åt grannens hund – får bo kvar på provEn tvådelad bild. Dels en illustration som visar spikar och köttbullar med instuckna spikar, dels ett faksimil från ett e-brev där text är suddad men viss text syns, "som jag kommer och döda", "gör något", "små köttbular med små spikar i".

Fakta: Hund i lägenhet - detta gäller!

En hund som ligger i en soffa.

  • Du får normalt ha hund i hyreslägenhet och du behöver inte be värden om lov. Enda undantaget är särskilda allergihus, där hundförbud kan gälla.
  • Det förekommer att hyresvärdar skriver in förbud mot hundar eller vissa hundraser i hyresavtalet eller ordningsföreskrifterna, men det är inte säkert att det skulle hålla i en rättslig prövning.
  • Hundar får i allmänhet vara ute i bostadsområdet så länge du har koll på den och följer lokala regler.
  • Du har ett strikt ansvar för skador som hunden orsakar. Det innebär att skulden faller på dig även om du inte har varit slarvig eller vårdslös.
  • Som hyresgäst är du också skyldig att inte störa grannar. Vissa ljud måste de acceptera, men om hunden skäller eller ylar ofta, länge eller efter tio-elva på kvällen kan det leda till uppsägning.
  • Har hunden krafsat sönder dörren eller slitit onormalt på lägenheten kan du bli skyldig att betala när du flyttar.
  • I bostadsområden gäller oftast kopplingstvång och skyldighet att plocka upp hundbajs. På lekplatser och badplatser kan det råda totalt förbud mot hundar. Kolla på kommunens miljöförvaltning vad som gäller. Som hundägare är du skyldig att känna till det.
Läs också Vändningen: Efter vittnesmål om taxen Sigvard – kvinnan bor kvar på Östermalm Barnens hamster blev biten av hyresvärdens hund – familjen blev uppsagd efter konflikt Blev biten av grannens hund – nu riskerar hundens matte vräkning Hunden får springa lös och bajsa på gården - därför kan matte tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.