Annons

Billiga ungdomslägenheter blev dyra

Nykvarn Planerna på billiga ungdomslägenheter i Nykvarn stoppas. Den nya lagen om affärsmässighet gör att månadshyran kan bli 6 600 kronor i stället för 4 000 kronor.

– Det är jättetråkigt att kalkylen inte höll men vi kan inte ha huskroppar som går med förlust, säger Ann Johansson bostadsbolagets vd.

Hon hänvisar till att den nya lagen om affärsmässighet inte tillåter att bolaget tar ut ett underpris när de hyr ut ungdomslägenheterna. Därmed håller inte kalkylen som baserades på en månadshyra på mellan 3 500 och  4 800 kronor. Nykvarnsbostäder har tittat på jämförbara studentlägenheter i länet och kommit fram till att hyran då ligger på cirka 1 800 kvadratmeter. Det innebär månadshyra på 6 600 kronor för tvåorna på 42 kvadrat.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Bakgrunden är att Nykvarnsbostäder nästa år flyttar hem de 44 lägenheterna i husmoduler som nu hyrs ut till Karolinska institutet. Kommunstyrelsen har ända sedan modulerna köptes för några år sedan sagt att de vill att hyrorna ska vara låga. Men de ungdomar som flyttar in på maskinförarvägen i Nykvarn nästa år kommer inte att få så låg hyra som det var tänkt från början.

Nu ska bolaget undersöka om de kan få ner hyran genom att till exempel dela av tvåorna i två rum med gemensamt kök. Då skulle hyran sluta på 3 300 i månaden i stället.
– Vi tittar på olika lösningar för att få ner hyran, säger Ann Johansson.
Att kommunen ska skjuta till pengar för att kompensera den lägre hyran, är inte aktuellt.
– Lagen säger att ägaren inte får gynna oss ekonomiskt i förhållande till privata fastighetsbolag, säger hon.

Annons
Läs också Ett nytt sätt att bo i hyresrätt – villaliv på 35 kvadrat Byggbolag i konkurs – ungdomslägenheter stoppas Äldreboende blev ungdomshus i Barkarby Inflyttning i ungdomshus skjuts upp till i hösten Nykvarnsbostäder höjer hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.