Annons

Blossandet inomhus kan stå dig dyrt

Skåne Visst får du lov att röka hemma i din egen lägenhet. Men det kan stå dig dyrt den dagen du ska flytta.

Än så länge är det tillåtet att röka i sin egen lägenhet. Men toleransen mot tobaksrökning minskar i samhället och rökande grannar skapar ofta konflikter. Det är inte bara balkongrökning som kan ställa till det. Väljer du att röka inomhus kan du räkna med en saftig räkning från din hyresvärd den dagen det blir dags att flytta. En hyresgäst i Trelleborg tvingades betala 30 000 kronor för en röksanering som Trelleborgshem genomförde i fjor. Det var en ovanligt dyr sanering. De tio lägenheter som bolaget tvingades att sanera förra året kostade sammanlagt 100 000 kronor.

– Förutom nackdelarna för dem som röker och deras familjemedlemmar så är det inte sällan att grannar utsätts för olägenhet och påtvingade hälso- risker, säger Pia Jönsson, vd på Trelleborgshem.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

MKB i Malmö sanerar ett par lägenheter i varje område årligen men saknar en sammanställning på vad röksanering kostar bolaget per år.

– Det händer att lägenheter är fruktansvärt inrökta men generellt är det inte något större problem. Det är viktigt att vårda sin lägenhet. Har man rökt mycket blir det ett problem för den som flyttar in, säger Christina Lundby, fastighetschef på MKB.

Burlövsbostäder sanerar cirka tio lägenheter varje år till en kostnad av 28 kronor per kvadratmeter. När kommunala LKF i Lund röksanerar en lägenhet är det mer än tre gånger så dyrt. De tar ut 100 kronor per kvadratmeter. Och det kan kosta mer ändå.

Läs ocksåRikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdelEn delad bild där en del föreställer Rikshems logotyp, en del en betalningsavi med summan 102577 kronor, en del en hand som håller en tänd cigarett.

– Ibland kan det tillkomma ytterligare kostnader för att åtgärda snickerier/köksstommar. Det kan vara svårt att få bort lukten i skåp och garderober, säger Gunilla Flygare, marknadschef på LKF.

Svedalahem har aldrig tvingats röksanera någon lägenhet. Där­emot ställer rökningen till det på andra vis. Fimpar på marken och balkongrökning är sådant som skapar irritation bland hyresgästerna. – Rökarna väljer att röka utom­hus i dag. Men risken finns att röken åker in genom fönster och ventilation i andra lägenheter. Det är ett gissel, säger Jörgen Grabo på Svedalahem.

Annons

Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen, har märkt hur attityden till rökning förändrats över tid.

Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt"

– För drygt tio år sedan var det här ett obefintligt problem. Vi hade över huvud taget inga ärenden som gällde röksanering. Det har förändrats i takt med samhällsutvecklingen. När rökning förbjöds på krogen minskade också toleransen i hemmen, ­säger Lovisa Prodenius.

Hur kan man tvingas betala om det är tillåtet att röka inomhus?

– Har det satt sig i väggarna så är det att betrakta som en skada, säger Lovisa Prodenius.

Så mycket kostar röksaneringen
Bostadsbolag

Kostnad för sanering

Burlövsbostäder

Sanerar cirka tio lägenheter/år. Kostnaden är 28 kronor per kvadratmeter.

Annons
Helsingborgshem

Grovt uppskattat kostar röksaneringen mellan 0,5-1 miljon kronor varje år.

Svedalahem

Har aldrig röksanerat en lägenhet efter utflyttande hyresgäst.

MKB, Malmö

Röksanerar ett par lägenheter i varje område (cirka 25 områden) varje år.

LKF, Lund

Kostnaden för röksanering är 100 kronor per kvadratmeter. Men det kan bli dyrare än så.

Trelleborgshem

Sanerar cirka tio lgh/år. Total kostnad i fjor 100 000 kronor. Dyraste saneringen gick på 30 000 kronor.

Fakta: Så slipper du rök

Snabbt korsdrag ger mer effektiv vädring än att alltid ha ett fönster på glänt – och du kan slippa grannens rök.
Om du ändå störs – kontakta grannen och försök hitta en lösning.
Om det inte hjälper – kontakta värden. Kanske kan ventilationen ­förbättras eller otätheter tätas.
Vänd dig till miljöförvaltningen, som kan tvinga värden att agera om grannens rök är en hälsorisk.
Be Hyresgästföreningen om hjälp att kontakta värden eller gå till ­hyresnämnden.

Läs också Rökning förstörde lägenheten på tre månader – Josef fick chocknota på 95 000 kronor efter uthyrningen Hyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt” Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.