HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Bolag vill höja hyran för att byta balkonger

Haninge Byte av flera hundra balkonger. Det är ett av skälen till att Haninge Bostäder vill höja hyran med 2,7 procent under 2018. ”Så höga yrkanden är obegripliga”, menar Per Björklind, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Haninge Bostäder och Hyresgästföreningen region Stockholm har träffats första gången inför förhandlingarna om 2018 års hyror.

Anders Gillberg, vd på bolaget, vill höja hyran med 2,7 procent från första januari. Hans argument är att kommunala taxor, löner och annat går upp. Men huvudskälet är att de står inför stora underhållsinsatser under 2018.
– Vi måste byta ut flera hundra balkonger och en del fönster och renovera fasader och behöver den här höjningen för att få täcka våra kostnader, säger han och tillägger att de har en bra dialog med Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåPensionären Jonnys garageavgift höjdes med 68 procent: "Jag fick en chock"

Men Per Björklind, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Stockholm hänvisar till uppgörelser med andra bostadsbolag i landet och menar att en höjning på 0,7-1 procent är okej nivåer.
– Krav på 2,7 procent är obegripliga med tanke på bolagens vinster och de låga räntorna. Det kan ju inte vara så att de vill höja hyran extra mycket för att de ska underhålla fastigheterna.
Han säger samtidigt att det kan vara motiverat med en lite högre höjning om det rör sig om en extraordinär underhållssatsning.
– Nu ska vi och förhandlingsdelegationen analysera deras yrkande, se på deras ekonomi och om de har behov av en lite större höjning, säger han.

Annons
Läs också Målade hus med fel färg – tvingas betala 20 miljoner Haninge Bostäder håller nere hyrorna vid nyproduktion Hyreskartan visar inte hela bilden över landets hyror Värmdö Bostäder höjer hyran med 1,4 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.