Annons

”Bospara så fort du får chansen”

Göteborg Så här svarar Emmyly Bönfors, ordförande för Centerpartiet i Göteborg, på frågorna från Hem & Hyra och Göteborg Direkt.
Emmyly Bönfors, ordförande för Centerpartiet i Göteborg.
Foto: Markus Andersson
Emmyly Bönfors, ordförande för Centerpartiet i Göteborg.

Tillbaka till listan över Göteborgs partier

Vad är ditt råd till ett ungt par som vill flytta ihop och sätta bo i Göteborg 2018?

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Kötiden för hyresrätter har fördubblats på fem år. Mitt råd till alla unga är att börja bospara så fort de får chansen. Centerpartiet vill att fler unga ska kunna äga sitt boende, oavsett föräldrarnas plånbok.

Vad vill ditt parti göra för att det ska byggas fler bostäder i Göteborg?

– I dag finns alldeles för många konstiga regler som bromsar byggandet, om hur stora badrum ska vara eller antalet p-platser. Vi behöver släppa in mindre byggaktörer och öka takten för att frigöra kommunal mark. Vi behöver också våga bygga vattennära och mer på höjden. Många människor vill bo tättbebyggt, inte minst de yngre. Det ger puls, underlag för butiker och restauranger. Dessutom blir det enklare att bevara stadens fantastiska parker och grönytor.

Läs ocksåStjärnhusen blev en förebild för hur folkhemmet skulle byggas

Hur ska de nya bostäderna finansieras?

Annons

– Nybyggnation ska finansieras av flera olika aktörer. Allmännyttan har en viktig roll att spela. Samtidigt är det hos de privata aktörerna som många nya investeringar kan komma fram. Centerpartiet vill underlätta för fler mindre aktörer att kunna delta i stadens byggprojekt. På så sätt ökar vi konkurrensen och mångfalden.

Är dagens hyror i nyproduktion rimliga?

Läs ocksåGuldskiva för musikalisk bostadskampanj

– Nej, de är inte rimliga. Problemet är visserligen inte att det finns attraktiva nyproducerade lägenheter med relativt höga hyror, problemet är att det nästan bara byggs i den prisklassen. Det behövs fler billiga hyresrätter så att det finns bostäder för alla.

Var tredje hyresgäst kan tvingas flytta på grund av hyreshöjningar när miljonprogrammen renoveras. Vad vill ditt parti göra åt detta?

– Det är bra att miljonprogrammen rustas upp. Det ökar attraktiviteten i ett område, och åtgärder som ökar energieffektiviteten är bra för klimatet. Men det är viktigt att det sker en dialog mellan hyresvärd och hyresgäst om hur stor omfattningen av renoveringarna ska vara. Vissa hyresvärdar passar på att renovera mellan två hyresgäster, vilket kan vara en klok lösning.

Annons

Hur ska man bryta boendesegregationen i Göteborg?

– Det enda sättet att åtgärda boendesegregationen är att börja bygga mer blandat i Göteborg. I flera av Göteborgs utsatta stadsdelar är nio av tio bostäder hyresrätter. I flera välbärgade områden finns knappt en enda hyresrätt. Det behövs kort och gott fler villor och bostadsrätter i utsatta områden och fler kostnadseffektiva hyresrätter i resursstarka områden.

Tillbaka till listan över Göteborgs partier

Fakta: Hem & Hyra granskar inför valet
  • Bostadsbristen känns i magen på många västsvenskar. I ett unikt samarbete granskar Hem & Hyras Göteborgsredaktion den lokala bostadspolitiken tillsammans med tidningen Göteborg Direkt.
  • På webben möter du varje vecka fram till valet en av alla de cirka 225 000 personer som hoppas på en lägenhet via Boplats Göteborg.
  • Under augusti publicerar vi även vår stora, gemensamma valguide. Där kollar du snabbt vad Göteborgs olika partier vill göra åt lägenhetsbristen, dyra nyproduktionshyror, renovräkningar och andra brännande bostadsproblem.
Läs också Fler röstade i utsatta områden Så vill politikerna lösa bostadskrisen i Göteborg "Sådan tur att det knappt finns"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.