Annons

Bostadsbristen synas i ny bok

Stockholm ​Bostaden har blivit en statussymbol, något att investera i och tjäna en hacka på. Författaren Kent Werne har trängt bakom fasaden och visar sambanden mellan politisk vilja och faktisk utveckling.

​I boken ”Du sköna nya hem” går journalisten Kent Werne igenom några uppmärksammade händelser och speglar dem i bostadspolitikens historia.  Reportage om den tumultartade köpstämman vid Körsbärsgården i Enskededalen, utförsäljningen av ett bostadsområde i Örebro och en visning av en paradlägenhet på Söder kommenteras av historik och fakta från olika undersökningar. Hur vi ser på boendet nu och då har ändrats radikalt.

– Den stora skillnaden går mellan dem som ser bostaden som en vara vilken som helst – en cykel eller en tandborste – och de som anser att det är en rättighet, något som politiker måste se till. Det finns en större tilltro till marknaden i dag än för femtion år sedan, säger Kent Werne.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Så berättar han om hur stadsminister Tage Erlander i en tv-debatt i slutet av 60-talet fick frågan om vilket råd han vill ge ett ungt par som söker bostad. Hans svar, att de skulle anmäla sig till bostadsförmedlingen, fick Socialdemokraterna att tappa 8 procent av rösterna. I dagens Stockholm finns inte ens förväntningen på att politiker kan lösa bostadsbristen. Att fixa sitt boende har blivit ett privat problem.

Annons

Kent Werne har själv upplevt bostadsbristens Stockholm in på bara skinnet. Efter studier i Sundsvall, Örebro och Umeå flyttade han som många andra till Stockholm.

– Det var precis så svårt att hitta en bostad som det ryktas om. Jag har bott i andra hand eller långt utanför stan. Det är särskilt svårt för unga och de utan fast anställning att hitta bostad. Den erfarenheten fick mig att tänka att det här måste någon skriva om, säger Kent Werne.

Annons
Läs ocksåAlingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:nMikael Dolietis vd för Alingsåshem.

Nu har han alltså gjort det.

Läs också Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra" Planer på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas Varbergs Bostad säljer Evelinas hem Hyreshuset i Glommers räddades: "De som bott här hela sitt liv var oroliga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.