HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Brun lägenhet kan bli dyrt för hyresgäst i Malmö

Malmö MKB är inte nöjda med hur kvinnan tog hand om lägenheten. Nu riskerar hon att tvingas betala 81 000 kronor i ersättning, enligt beslut i Malmö tingsrätt.

Den 23-åriga kvinnan flyttade för över ett och halvt år sedan. Lägenheten, en etta med kök på i centrala Malmö, står i centrum för en tvist i tingsrätten. Det stora problemet ur MKB:s synvinkel – allt är rödbrunt.

Besiktningsprotokollet visar att samtliga rum, inklusive det kaklade badrummet, var brun- eller rödmålade när kvinnan flyttade. Även det mesta av taket hade fått ta del av den nya nyansen.“Samtliga eluttag, strömbrytare och ventilationskåpor är övermålade” skrev besiktningsmannen in i handlingarna efter att ha tagit en titt på vardagsrummet. Även toaletten och kylskåpet hade fått ny färg.

Läs ocksåVärden bröt upp Rogers källarförråd - skulle vårstädaMan som sitter i en fåtölj.

MKB uppskattar inte alls kvinnans inredningsintresse och menar att målningen inte utfördes på ett fackmannamässigt sätt, att lägenheten var skadad och att målarivern närmast är att betrakta som vårdslöshet.

Bolagets räkning för att återställa bostaden landade på 81 645 kronor. 23-åringen får nu stå för kostnaden, enligt en tredskodom. Hennes egen version har inte prövats eftersom hon aldrig dök upp i rätten under processen. Nu har hon fram till den 9 februari på sig att höra av sig om hon inte är nöjd med beslutet.

Annons

Hur en hyresgäst får måla om regleras i lagstiftningen. Men det är till viss del en smaksak och en tolkningsfråga vad som är okej att göra och inte.

Läs ocksåKrävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronorBilden är ett montage av två bilder. Bilderna visar kossor och en hand med pengar. Mannen krävdes på en stor hyresskuld, kan istället få tillbaks en miljon kronor.

– Vi rekommenderar att man låter hyresvärden måla om. Men de flesta som gör det själva gör det i en neutral färg. Det är ganska få fall som leder till problem, säger Hyresgästföreningens jurist Andreas Persson.

Det handlar i grunden om vad som kan påverka lägenhetens bruksvärde, om måleriarbetet är slarvigt utfört eller om färgvalet avviker från normen så pass mycket att det kan inverka negativt.

–  Man ska tänka på att göra det tekniskt fackmannamässigt och att inte använda färg eller tapeter som avviker från gängse smak. Använd sunt förnuft och neutrala färger. Men det är svårt att säga exakt var gränsen går, säger Andreas Persson.

Annons
Läs ocksåFackförbundet ST lät hyresgäster leva med kloakdoft – tvingas betala 55 000 kronorKungsholmsgatan

Ska man visa hyresvärden färgprover innan man tar fram penseln?

–  Om man är osäker ska man fråga och det är bra att få det skriftligt och inte bara ett muntligt ”okej” från en vaktmästare.

Läs också Äntligen post i brevlådan – men det tog nio månader Fiskmåsar flockades i hundratal – så gick det för mannen som kastade ut sopor på gatan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.