Annons

”Det behövs ett bostadsdepartement”

Stockholm Hyresgästföreningen ska jobba för att det inrättas ett bostadsdepartement. Lars Holm från Eskilstuna vann med sin motion över förbundsstyrelsen.

Det behövs ett bostadsdepartement och en bostadsminister för att få fart på byggandet. Det tycker Hyresgästföreningen förbundsstämma som just nu pågår i Stockholm.

Motionären Lars Holm tycker det var ett självklart beslut för stämman. Trots att formuleringen är att man ska ”förmå regeringen att inrätta ett bostadsdepartement”, inte bara verka för eller driva frågan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det har vi gjort förut. När Lars Anderstig var ordförande gick han upp till regeringen och sa på skånska att nu får ni inrätta ett bostadsdepartement. Det går nu också, säger han.

Mellan åren 1974 och 1991 fanns ett bostadsdepartement och sedan dess har bostadsfrågorna hanterats av olika departement. Förbundsstyrelsen tyckte att man istället skulle fokusera på sakfrågorna och låta regeringen organisera sig själva.

Annons

En sådan sakfråga är barns utsatthet på bostadsmarknaden. I en motion krävdes en nationell handlingsplan för barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer. Förbundsstyrelsen tycker Hyresgästföreningen redan jobbar bra med frågan och ville se motionen besvarad.

Läs ocksåStämman framgång för Mitt

– Det här är en hjärtefråga. I sex av tio kommuner saknas en handlingsplan i frågan. Här kan vi bli pådrivande, sa Lallie Pulls från Värmland och Terje Gunnarson från förbundsstyrelsen höll med.

– Vi tycker inte att vi kan prioritera en grupp framför en annan, vi kan inte prioritera bort pensionärer. Men vi har lyssnat och ändrar vårt förslag.

Annons

I frågan om ersättning till intresseledamöter i hyresnämnderna fick förbundsstyrelsen godkänt för sitt arbete. I dag får ledamöterna från hyresgästsidan och hyresvärdarna inte ersättning, medan nämndemän i andra domstolar får ersättning för förlorad arbetsförtjänst.

Läs ocksåTummen ner för Stefan Attefall

– Vi jobbar redan med frågan. Vi har skickat ett brev till regeringen och väntar på svar. Mitt stalltips är att vi får ett positivt besked, sa Hans Eklund från förbundsstyrelsen.

Läs också Nöjda deltagare efter förbundsstämman Så här tycker ombuden Rösträtt slopas för familjemedlemmar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.