Annons

Det blir en folkomröstning om Ekerö Bostäder

Ekerö Det blir en folkomröstning om kommunen ska sälja Ekerö Bostäder eller inte. Det efter att 2 310 namnunderskrifter (12,5 procent av kommunens väljarkår) har samlats in på bara sex dagar. Bakom namninsamlingen finns nätverket Folkinitiativet för folkomröstning om Ekerö Bostäder.

– Det känns jätteroligt att det finns ett så starkt stöd för att folkomrösta i den här frågan. Det är viktigt att folk får vara med och bestämma om sådana här viktiga frågor, säger Lars Holmström, gruppledare (S) och fortsätter.

– Det gick så väldigt fort det här, affären skulle mer eller mindre klubbas igenom på en vecka. Hanteringen kändes inte bra. Det är de enda hyreslägenheterna vi har i vår kommun och vi från oppositionen tycker att de utgör ett viktigt bostadssocialt verktyg. Även om den eventuella köparen går med på olika regler kan ju alltid de sälja bolaget vidare och då har vi inte längre någon insyn.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det var under förra veckans extrainsatta möte i kommunstyrelsen som frågan om försäljning kom upp. Kommunen behöver pengarna för betala av sina lån var anledningen. Tanken var att klubba igenom affären redan denna vecka. Kommunalrådet Peter Carpelan (M) var lagom road av dagens nyhet.

Annons

– Har man fått ihop de namn som krävs kommer vi givetvis att hålla en folkomröstning. Men det kommer att ta tid och kosta pengar, vi bedömer att man tidigast kan hålla en folkomröstning om sex månader.

Hur kommer det sig att ni ville genomföra affären så snabbt?
– Frågan är inte ny och det är ingen hemlighet att en sådan här försäljning har funnits på alliansens agenda. Vi har fått in flera förfrågningar från olika bolag som vill köpa och med tanke på läget på finansmarknaden har vi velat smida medan järnet är varmt, säger Peter Carpelan.

Annons
Läs ocksåEkerö Bostäder söker ny vd - igen
Läs också Ekerö Bostäder höjer mest för dem med el i hyran Ekerö avbryter försäljning av bostadsbolaget 25 000 kronor i lönelyft för ny vd Ny vd för Ekerö Bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.