Annons

Dömd knarkhandlare får bo kvar efter räknemiss

Malmö Hyresvärden ville säga upp hyresgästen – efter att polisen hittat narkotika, granater och ammunition i lägenheten. Men på grund av ett räknefel har uppsägningen dragits tillbaka.
I lägenheten och det tillhörande förrådet hittades bland annat nästan 140 gram kokain, 152 patroner och olika fyrverkeripjäser – hela eller i delar.
Foto: polisens förundersökning
I lägenheten och det tillhörande förrådet hittades bland annat nästan 140 gram kokain, 152 patroner och olika fyrverkeripjäser – hela eller i delar.

Tvisten rör en lägenhet i stadsdelen Rosengård i Malmö. Hyresvärden Contentus har sagt upp den kvinna som står på kontraktet. Kvinnans vuxna son, som också bor i lägenheten, dömdes i juli av Malmö tingsrätt till två års fängelse för häleri, grovt narkotikabrott, brott mot vapenlagen och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Trots att det är den dömdes mamma som står på kontraktet menar hyresvärden att hon gravt åsidosatt skyldigheten att ”upprätthålla ordning inom fastigheten”. Därför har kvinnan sagts upp, och Contentus har begärt att hyresnämnden ska slå fast uppsägningen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men bostadsbolaget har nu dragit tillbaka sin ansökan till nämnden, berättar hyresrådet Susanne Björkman Ragnarsson.

– De gjorde en miss och kom en dag för sent, säger hon.

Efter att en hyresgäst har sagts upp har hyresvärden en månad på sig att ansökan om att nämnden ska pröva uppsägningen, men i rättsliga sammanhang är en månad aldrig längre än trettio dagar, trots att de i almanackan kan ha från 28 till 31 dagar.

Läs ocksåSålde knark hemma – får bo kvarPerson låser upp ett handfängsel på en annan person

– Det är inte helt ovanligt. Några gånger per år är det några som missar det här, säger Susanne Björkman Ragnarsson.

Annons
I lägenheten hittades en Rolex-klocka, värderad till 80000 kronor. Hyresgästens son hade under 2016 ingen deklarerad inkomst, och blir nu av med klockan. Ytterligare en Rolex-klocka hittades vid polisens tillslag, men denna kunde inte anses förverkad då en av sonens kusiner gjort anspråk på den. Foto: polisens förundersökning
I lägenheten hittades en Rolex-klocka, värderad till 80000 kronor. Hyresgästens son hade under 2016 ingen deklarerad inkomst, och blir nu av med klockan. Ytterligare en Rolex-klocka hittades vid polisens tillslag, men denna kunde inte anses förverkad då en av sonens kusiner gjort anspråk på den.

Hyresgästens son är välkänd av rättsväsendet. Redan 2016 dömdes han till två års fängelse, för bland annat narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Vid en husrannsakan i samma lägenhet hittade polisen en handgranat uppe på en garderob, 13 800 kronor i kontanter och 3 788 kapslar tramadol, tillsammans med annan narkotika.

När polisen återigen gjorde en husrannsakan i mars i år hittades även denna gång narkotika och kontanter. Bland beslagen fanns också rökgranater, patroner, fyrverkeripjäser och saker som kan användas till att förpacka narkotika – som plastpåsar och vågar. I källarförrådet stod en stulen moped.

Läs ocksåBarnfamilj riskerar att förlora bostad efter vapenfynd
Hyresgästens son döms för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Men det var inte lådan med fyrverkeripjäser i källarförrådet utan ett antal rökgranater i lägenheten som tingsrätten bedömde som ett lagbrott. Foto: polisens förundersökning
Hyresgästens son döms för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Men det var inte lådan med fyrverkeripjäser i källarförrådet utan ett antal rökgranater i lägenheten som tingsrätten bedömde som ett lagbrott.

Tingsrätten har gjort bedömningen att sonen försörjer sig på att sälja narkotika. Eftersom han inte har någon inkomst är det mest sannolikt att de 14 464 kronor som tagits i beslag kommer från brottslig verksamhet. Samma sak gäller med en Rolex-klocka som hittades, som han heller inte får behålla.

Eftersom hyresvärden har återkallat sin ansökan har Hyresnämnden nu avskrivit ärendet. Om Contentus vill gå vidare måste företaget göra om allt från början.

– Vad de förmodligen får göra är en ny uppsägning och en ny ansökan till nämnden – i tid, säger hyresrådet Susanne Björkman Ragnarsson.

Så det finns inget hinder för att dra detta ännu en gång?

Annons

– Nej, absolut inte. Det är ju det som ofta blir resultatet – att det sen blir rätt från början.

Hem & Hyra har inte kunnat nå Contentus för en kommentar.

 

Läs också Hallick blir av med lägenheten Misstänkt handgranat utreds som hot mot boende Contentus i Malmö överklagar till hovrätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.