Annons

Dubbelt upp i utmärkelser för Västerviks bostads – på en och samma vecka

Västervik Inom loppet av en vecka har det rasslat till med två priser för Västerviks bostads. Dels utmärkelsen ”Framgångsrik verksamhetsutveckling 2020” från Institutet för kvalitetsutveckling. Dels priset ”Bästa klimatinitiativen 2020” i kategorin fossilfritt, från branschorganisationen Sveriges allmännytta.

När Västerviks kommunala bostadsbolag kallar till digital presskonferens på fredagen har bolaget en omtumlande vecka bakom sig.

För det första kan Västerviks bostads titulera sig som mottagare av ”Erkännande för framgångsrik verksamhetsutveckling 2020.” Priset delas ut av SIQ – Institutet för kvalitetsutveckling, instiftat av regeringen, som bland annat har till uppgift att stimulera och bidra till en positiv kvalitetsutveckling i alla delar av det svenska samhället. Det handlar om att skapa, samla och sprida kunskap om ett långsiktigt och hållbart utvecklingsarbete.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I motiveringen till utmärkelsen står att läsa att Västerviks bostads uppvisar en tydlig förståelse för hur man sätter kunden i centrum och där medarbetarna får ett eget ansvar att ge service utifrån ett socialt perspektiv: ”Ledningen är engagerad och närvarande vilket leder till att medarbetarna ges ett stort delegerat ansvar”. Vidare får Västerviks bostads beröm för sitt effektiva processarbete vilket lett till förbättringar som också avspeglas i de årliga kund- och intresseenkäterna.

För det andra är Västerviks bostads även en av fem vinnare av ”Bästa klimatinitiativen 2020” som delas ut av Sveriges allmännytta. Bolaget tog hem vinsten i kategorin fossilfritt. Detta för att bostadsbolaget övergått till HVO, en helt förnybar och fossilfri diesel, som bränsle i servicebilar inom bygg och service.

”Genom att ta avstamp i fordonens garantitider hittade de ett pragmatiskt och ekonomiskt sätt att minska klimatutsläppen och spara pengar” lyder en del av motiveringen. Västerviks bostads får även beröm för att ha fattat beslut om att köpa in farmartankar till orter som inte har nära till kommersiella HVO-tankställen och arbetar även aktivt för att erbjuda samma möjlighet till hemtjänst och andra intressenter.

Annons
Läs ocksåHyresvärdar samlas i klimatkamp

HVO fasas in för de 30 bilar som är större fordon och om drivs på diesel och inte kan användas som elbilar. I dagsläget handlar det om drygt 20 fordon som drivs på HVO och resterande dieselbilar kommer att gå över till HVO när garantitiden gått ut. Övriga fordon i bolaget drivs på el eller gas.

Västerviks bostads har även en egen så kallad hållbarhetscoach inom företaget. Samtliga anställda har fått en utbildning i att tänka hållbart ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Genomgången ingår även som en del i introduktionsprogrammet för nyanställda.

– Båda utmärkelserna har sitt ursprung i två saker. Engagerade medarbetare som gör fantastiska insatser varje dag och en ägare som fokuserar på hållbarhet. Jag är förstås både glad och stolt över de erkännanden som vår verksamhet har fått. Det visar att vi är på rätt väg, säger Sven-Åke Lindberg, vd för Västerviks bostads.

Läs ocksåSå ska västsvenska hyresgäster sänka planetens feber

Sven Åke Lindberg berättar även att Västerviks bostads lagt ribban högre än Klimatinitiativets mål. Fram till år 2025, och inte 2030, ska bolaget vara fossilfria när det gäller värme, varmvatten och drivmedel. Västerviks bostads har därtill precis nått målet med 30 procent lägre energianvändning och siktar därför på att år 2030 ha sparat in energi med 40 procent jämfört med 2007.

– 2019 gav kommunfullmäktige i uppdrag att alla kommunala bolag skulle ta ledningen och ställa om Västerviks kommun till ett hållbart samhälle. Vårt bostadsbolag är ett föredöme och nu ser vi kvittot här. Det känns helt fantastiskt måste jag säga. Det är bra jobbat, säger Västerviks kommunstyrelseordförande Dan Nilsson.

Annons

Västerviks bostads har drygt 3 268 lägenheter i Västerviks kommun.

Institutet för kvalitetsutveckling har även delat ut utmärkelsen ”Svensk kvalitet 2020” till Bostads AB Mimer i Västerås samt ”Framgångsrik verksamhetsutveckling 2020” till Centiro, ett mjukvaruföretag som främst jobbar med att koppla samman och aktivera molnbaserade leverans- och servicenätverk.

Förutom priset till Västerviks bostads har Sveriges allmännytta delat ut pris i följande kategorier: ”energieffektivisering” till Sollentunahem, ”klimatkrav på leverantörer” till Familjebostäder i Göteborg, ”klimatsmart boende” till LKF i Lund och ”effekttoppar och förnybar energi” till Kopparstaden i Falun.

Läs också Kristina gör miljön begriplig Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.