Annons

Dyrare försäkring bakom hyreskrav i Ydre

Ydre Kraftigt höjda försäkringspremier ligger bakom att Ydrebostäder vill höja hyran med tre procent från 1 april. Hyresgästföreningens förhandlare anser att det är för mycket.

Kommunägda Ydrebostäder begär att få höja månadshyran med 150 kronor per lägenhet oavsett storlek. Syftet med upplägget är att jämna ut skevheter i hyressättningen som uppstått över tid. Det är ett av de högsta kraven hittills i länet när det gäller 2018 års hyror.

– Vi vill ha kompensation för de kostnadsökningar vi har. Bara försäkringspremierna blir en halv miljon kronor dyrare i år. Sedan har kommunen höjt va-taxan med 15 procent och renhållningen med fem procent, säger Ydrebostäders vd Urban Tordsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bolaget har inte haft några skador där försäkringen behövt utnyttjas. Orsaken till premiehöjningen är att man bytt försäkringsbolag. Ydrebostäder har tidigare anlitat ett bolag som landets mindre kommuner ägt gemensamt. Detta har nu avvecklats och Ydrebostäder har därför gjort en ny upphandling.

– Det är tråkigt förstås, men samtidigt kan vi inte riskera att ha vårt fastighetsbestånd oförsäkrat. Det vore rätt så otäckt, säger Urban Tordsson.

En hyreshöjning på tre procent skulle täcka ungefär hälften av bolagets kostnadsökningar i år. Resten ska lösas genom besparingar.

Annons
Läs ocksåSå blir din hyra 2018 i Östergötland

– Det är underhållet vi får spara på. Men det vill vi egentligen inte, för underhållet behövs och våra hyresgäster uppskattar det.

Hyresförhandlingen med Hyresgästföreningen har inletts.

– Man kan säga att vi står ganska långt ifrån varandra. Vår motpart säger att de kan gå med på 50 kronor per lägenhet, konstaterar Urban Tordsson.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Hyresgästföreningens förhandlare Joel Jonsson förklarar att föreningen inte har något emot upplägget med kronor per lägenhet, men menar att den begärda nivån är för hög.

Annons

– Vi ser visserligen att det finns kostnadsökningar, men 150 kronor är för högt. Det är inte rimligt för den enskilde med en så stor höjning, säger Joel Jonsson.

Han konstaterar att hyrorna i Ydre ligger lågt generellt jämfört med många andra orter, men anser att det inte är rimligt med en höjning på tre procent när få andra värdar höjt mer än en procent.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.