Annons

Efter Hem & Hyras avslöjande: Kommunen granskar hotellifiering

Mariestad Efter att Hem & Hyra avslöjat att hyresrätter i Mariestad används som hotellägenheter har kommunen startat en utredning. "Vid otillåten hotellverksamhet kan vi ta ut en sanktionsavgift", säger byggnadsinspektör John Skog.
Brodderud Apartments annonserar ut hotellägenheter via nätsajten Booking.com. I en recension finns en bild tagen från en av lägenheterna med förhandlingsordning på Hamngatan.
Foto: Booking.com
Brodderud Apartments annonserar ut hotellägenheter via nätsajten Booking.com. I en recension finns en bild tagen från en av lägenheterna med på Hamngatan i kvarteret Baggen. En lägenhet där Hyresgästföreningen har förhandlingsordning. Nu utreds ärendet av Mariestads kommun.

I november avslöjade Hem & Hyra att storstadsfenomenet hotellifiering har nått Mariestad. Hyresgäster hos Brodderud Fastigheter vittnade om att grannlägenheter i kvarteret Baggen nyttjades som hotell. Lägenheterna annonserades ut på nätsajter som Booking.com till betydligt högre priser än hyran som förhandlats fram med Hyresgästföreningen.

Fatima Hamdi känner sig otrygg efter att flera av grannlägenheterna i kvarteret Baggen i Mariestad har blivit till hotellägenheter.
Fatima Hamdi känner sig otrygg efter att flera av grannlägenheterna i kvarteret Baggen i Mariestad har blivit till hotellägenheter.

– Genom hotellifiering kan fastighetsägare, som Brodderud, plocka bort hyreslägenheter från bostadsmarknaden och göra om dem till hotellägenheter med hög dygnshyra, sade hyresgästen Fatima Hamdi och tillade:

– Dessutom är det otryggt för oss som bor här permanent att ständigt möta nya människor som ska övernatta i lägenheterna intill.

Hotellverksamhet kräver bygglov

Nu har Mariestads kommun bestämt sig för att starta en utredning.

– Efter att vi blivit informerade om att det kan förekomma otillåten hotellverksamhet undersöker vi hur det förhåller sig. Än så länge har vi inte hunnit landat i någonting, säger byggnadsinspektör John Skog.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För att bedriva hotellverksamhet krävs ett särskilt bygglov. Exempelvis är kraven för brandskydd andra om man driver hotell än om man hyr ut bostäder för permanent boende.

– Det kan exempelvis handla om att utrymningsvägar måste märkas ut på ett annat sätt om det hela tiden vistas nya personer i lokalerna, säger John Skog.

Annons

Vad händer nu? 

Läs ocksåSkyhöga andrahandshyror: Villa hyrs ut för 1,4 miljoner kronor i månadenStockholm Taylor Swift

– Om vi kommer fram till att Brodderud driver hotell olovligt kan vi utfärda en sanktionsavgift som baseras på hur stor yta som används för hotellverksamhet, säger John Skog.

Den som vill driva hotell med minst nio gäster eller fem gästrum ska även ha tillstånd av polisen. Hem & Hyra har tidigare konstaterat att Brodderud saknar sådant för fastigheterna i kvarteret Baggen.

Ägaren nekar till anklagelserna

Enligt ärendet hos kommunen finns fyra hotellrum med plats för totalt 16 gäster som hyrs ut av Brodderud på en bokningssida, varav vissa kan finnas i kvarteren Baggen och Mården.

John Skog berättar att kommunen kontaktat Brodderuds ägare Lars Runberg samt att denne skriftligt svarat att det inte bedrivs någon hotellverksamhet i de aktuella lokalerna.

Vad blir ert nästa steg? 

Annons

– Vi undersöker ärendet vidare och kommer att ta upp det i vår Miljö- och byggnadsnämnd så fort vi har tillräckligt med information för att ta ett bra beslut, säger John Skog.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras avslöjande: Hotellifieringen kan kosta Brodderud 180 000 i sanktionsavgiftHyresgästen Fatima Hamdi tycker det är bra att kommunen föreslår en sanktionsavgift för hotellifieringen. "Men frågan är om det verkligen avskräcker Brodderud tillräckligt". säger hon.

När Hem & Hyra ringer upp Brodderuds ägare Lars Runberg och ber om en kommentar svarar han så här:

– Jag är inte intresserad av att diskutera det här.

Läs också Fick 490 000 via Swish – bolag åker på skattesmäll efter hotelluthyrning Privatvärd kastar in handduken i bulvanmål – hyresgäst på Östermalm vann i tingsrätten Ockerhyror och polisrazzior – nu stoppar Wallenstam kritiserad företagsuthyrning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.