Annons

”Får inte ärva något av min man”

Göteborg Annika Sörensson, 63, litade på sambolagen. Men sambon hade köpt villan innan de träffades. När han gick bort förlorade Annika rätten till sitt hem sedan över 30 år. Nu jagar hon lägenhet i kamp mot klockan.
Annika Sörensson hemma i köket i Utby.
Foto: Gabriel Tjulander

”Jag har bott här i 32 år nu, men min man hade huset innan vi träffades. Hade vi köpt det tillsammans hade det ju varit bättre.

Min man var sjuk och vi hade pratat om det, men han tyckte inte att det var någon fara för det finns ju sambolag sade vi. Men jag tänkte ändå att det inte kändes riktigt bra så jag ställde mig i bostadskö. Sedan blev han ännu sjukare och i höstas gick han bort.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Vi hade inte gift oss så jag får inte ärva något av min man. Nu ska vår son köpa ut huset, så jag har inget helt bestämt datum då jag måste flytta.

Men det är ju en stress. Det känns som att jag måste tacka ja till allt. Vi har en dotter som bor i andra hand och hennes kontrakt har löpt ut så hon letar också.

Det känns konstigt att flytta här ifrån, det gör det. Men samtidigt är det mycket som måste göras på huset, mycket som är gammalt.

Annons
Läs ocksåStjärnhusen blev en förebild för hur folkhemmet skulle byggas

Jag har inte råd att köpa något utan hyreslägenhet är det enda som gäller. Vi har ju alltid varit en jättestor familj här, det har alltid bott fem barn här så jag har inte kunnat spara något.

Om jag fick välja skulle jag vilja bo i Lunden eller Majorna. Men det är väl önsketänkande, och Kortedala är ju okej.

Jag går in varje dag och tittar men jag tror att jag skulle behöva nästan det dubbla i antal dagar. Jag har försökt privata värdar men de flesta säger ‘Boplats’.

Läs ocksåGuldskiva för musikalisk bostadskampanj

Jag går ju snart i pension och jag tror jag måste ha en lägenhet innan dess för jag har inte jättehög pension. Så det är nog ganska viktigt att jag hittar en ny bostad snart.”

Annons

Berättat för Gabriel Tjulander

Läs fler berättelser här.

Fakta: Annika Sörensson
  • Ålder: 63 år.
  • Bor: På väg att lämna villa i Utby, Göteborg.
  • Antal dagar på Boplats Göteborg: 771.
Fakta: Hem & Hyra granskar inför valet
  • Bostadsbristen känns i magen på många västsvenskar. I ett unikt samarbete granskar Hem & Hyras Göteborgsredaktion den lokala bostadspolitiken tillsammans med tidningen Göteborg Direkt.
  • På webben möter du varje vecka fram till valet en av alla de cirka 225 000 personer som hoppas på en lägenhet via Boplats Göteborg.
  • Under augusti publicerar vi även vår stora, gemensamma valguide. Där kollar du snabbt vad Göteborgs olika partier vill göra åt lägenhetsbristen, dyra nyproduktionshyror, renovräkningar och andra brännande bostadsproblem.
Läs också Fler röstade i utsatta områden Så vill politikerna lösa bostadskrisen i Göteborg "Sådan tur att det knappt finns"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.