Annons

Fler krav på skärpningar efter Hem & Hyras granskning: ”Uppenbara hål i lagstiftningen”

Stockholm Hem & Hyras avslöjande om ett bulvanupplägg där hyresrätter ombildats genom fusk har lett till starka reaktioner. Riksdagsledamoten Alexander Ojanne (S) är en av dem som kräver besked av bostadsminister Johan Danielsson (S) om vad han tänker göra för att komma åt problemen.
riksdagsledamot Alexander Ojanne
Foto: Emmy Sjöblom/Kristian Pohl/Regeringskansliet
”Man har ryckt undan hyresrätter från bostadsmarknaden på ett olagligt sätt och kommit undan med det. Det finns uppenbara hål i lagstiftningen,” säger riksdagsledamoten Alexander Ojanne (S) i en reaktion på Hem & Hyras granskning. Han vill nu ha besked från bostadsminister Johan Danielsson (S) om vad han kommer göra åt det hela.

Reaktionerna kommer efter att Hem & Hyra avslöjat ett upplägg där ombildningskonsulten Restates vd har använt sina bekanta för att genomföra en fuskombildning i Rågsved i södra Stockholm. Samtidigt beskriver Ekobrottsmyndigheten att oegentligheterna ökar och att det finns flera oseriösa aktörer som är ombildare.

Riksdagsledamoten Alexander Ojanne (S) är en av dem som reagerat på Hem & Hyras artiklar. Han vill veta vad bostadsminister Johan Danielsson kommer göra efter de uppgifter som framkommit i Hem & Hyra och har i en skrivelse till bostadsministern ställt ett antal frågor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag vill veta vad han avser att göra för att komma åt problematiken. Jag hoppas att man täpper till kryphålen som finns.

Chansen till snabba klipp för konsulter och vissa hyresgäster driver fram fusket, enligt honom.

– Det behövs ta krafttag mot detta otyg och felaktigt ombildade hyresrätter bör bli hyresrätter igen. Brott ska inte löna sig.

Läs ocksåVd:ns bekanta "flyttade in" - så ombildades hyresrätterna genom fuskPatrik Rosén Restate

Annons

Det som hänt i Rågsved är inte unikt, ombildningsfusk är förekommande och kommer i olika former, påpekar han och lyfter fram exempel i Skärholmen och på Södermalm där hyresvärdar rundat lagstiftningen genom att bilda ekonomiska föreningar som tagit över fastigheterna för att sen registrera om dessa som bostadsrättsföreningar hos Bolagsverket.

Alexander Ojanne är generellt kritisk till ombildningarna.

Läs ocksåJustitieministern efter Hem & Hyras avslöjande: ”En ren skumraskbransch”Justitieminister Morgan Johansson

– Vi har brist på hyresrätter i Stockholm. Det är ännu mer frustrerande när människor tjänar pengar på fusk. Här har man ryckt undan hyresrätter från bostadsmarknaden på ett olagligt sätt och kommit undan med det.

Han påpekar att det aktuella bolaget, Restate, är anlitade i flera pågående ombildningar i Stockholm och att oppositionsborgarrådet i Stockholm, Karin Wanngård (S), krävt en oberoende utredning av ombildningar i staden under mandatperioden.

– Det här bolaget kan ha lurat stockholmare på hyresrätter som tillhör allmännyttan.

Annons

Hem & Hyras granskning visar att det finns uppenbara hål i lagstiftningen som bör täppas till, menar han.

Justitieminister Morgan Johansson (S) reagerade också kraftfullt på fusket kort efter Hem & Hyras publicering och meddelade att han vill tillsätta en utredning för att kunna skärpa lagen och komma åt oegentligheter.

Läs alla artiklarna i granskningen här.

Fakta: Fuskombildningen i Rågsved

Patrik Rosén Restate

Kritiska hyresgäster i Rågsved ville inte ombilda men fick plötsligt sju nya grannar med rösträtt. Hem & Hyra har avslöjat att hyresrätter blev bostadsrätter genom fusk när ombildningsjätten Restates vd kuppade igenom en affär genom att använda sina bekanta.

Läs också Ekobrottsmyndigheten om ombildningsfusket: "Vi ser bara toppen av ett isberg" Efter Hem & Hyras granskning: Så kan lagen skärpas mot ombildningsfusk Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.