Annons

Fler kvinnor än män väljer hyresrätt vid separation

Jämtland Trots bostadsköer och att det ibland innebär en högre boendekostnad än att bo i en villa så föredrar kvinnor att bo i hyresrätt. De flesta allmännyttor ger inte heller förtur.
Foto: Linda Danhall
, Klicka på bilden för fullformat och pausa för att studera grafiken.

Statistik från SCB visar att omkring 43 procent av mammor som separerat bor i hyresrätt, att jämföra med 35 procent av papporna.

Åsa Wall har separerat och bor ensam med sin dotter Lina Wall i hyresrätt i Kalix. Hon är inte förvånad över statistiken eftersom hon tror att det främst handlar om att män ofta har det bättre ställt ekonomiskt.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det är logiskt. För det första har kvinnor ofta mycket lägre inkomst och har då svårare att ensam få lån på hus.

– Sedan finns också den fysiska delen med, en oro för att vi inte ska klara allt praktiskt med ett hus. Blir det problem i en hyresrätt är det bara att lyfta luren, säger Åsa Wall.

Hon konstaterar att väntetiden till hyresrätter ofta är lång. Vilket också stämmer med Hem & Hyras egen enkätundersökning som visar att majoriteten av allmännyttorna i Norrland inte ger förtur för separation. Men att förfrågan om förtur är vanlig.

Annons
Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö

Östersundshem är en av dem som inte vill ge förtur till nyseparerade. Trots detta sökte omkring en fjärdedel per 30:e sökande förtur på grund av separation under år 2015.

– Kvinnor är i majoritet, cirka fem stycken är män, säger Håkan Wiklund, boendeutredare vid Östersundshem.

Norsjölägenheter AB gav stidigare förtur vid separation, men i våras beslutade styrelsen att sluta med det. Trots att det i fjol var elva personer, varav sex kvinnor, som sökte lägenhet av den anledningen.

Läs ocksåGratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostarEn tvådelad bild. Ett porträtt på en man med glasögon och grått hår. En kö av Duplo-figurer.

Åsa Wall säger att kvinnor tänker praktiskt. Och att det kan vara ytterligare en anledning till att de hellre söker sig till hyresrätter.

Annons

– Att flytta till en hyresrätt är en trygghet i jämförelse med att köpa en villa själv. Blir det för dyrt i lägenhet går det att byta ned sig till en billigare, säger hon.

Fakta: Ensamboende föräldrar

År 2004 fanns i Sverige omkring 340 000 särlevande föräldrar.
Nu är antalet omkring 550000, vilket är 25 procent av alla föräldrar med barn under 18 år.
Fler kvinnor än män med svensk bakgrund bor i hyresrätt.
Fler utlandsfödda än svenskar bor i hyresrätt år 2015.

            Källa: SCB, Riksförsäkringsverket

Läs också Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.