HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

FN-rapportör ger Akelius svidande kritik

Nyheter Bostadsjätten Akelius får svidande kritik av Leilani Farha. Deras sätt att behandla hyregäster vid renovering strider mot mänskliga rättigheter, enligt FN-rapportören.
Foto: Kristina Sahlén
Kritisk. FN-rapportören Lailani Farha är kritisk till Akelius sätt att behandla sina hyresgäster vid renoveringar. Bilden är från i slutet av november, då hon besökte Husby i Stockholm.

De var först i Sverige med att i stor skala ägna sig åt så kallade konceptrenoveringar. Det vill säga att topprenovera lägenheter så fort en hyresgäst flyttar. På så vis har Akelius, och många andra större privata bostadsbolag, kunnat höja både hyran och värdet på fastigheterna kraftigt, visar en granskning som Hem & Hyra gjorde i höstas. Det handlar om miljarder.

Numera har Akelius sålt många av sina fastigheter i Sverige för att ägna sig åt att köpa och renovera bostäder i internationella storstäder.

Läs ocksåAkelius lägenheter hyrdes ut till ockerhyror – hyresgäster kräver tillbaka 230 000

Deras sätt att behandla hyresgäster får nu svidande kritik av Leilani Farha, som besökte Sverige i höstas och var uppdrag som FN-rapportör vi får följa i filmen Push.

”Akelius bryter mot mänskliga rättigheter med sin aggressiva modell för att driva upp vinsterna. De har skapat en fientlig miljö för sina hyresgäster genom en allvarlig försämring av bostadsförhållandena, högre hyror och ökad risk eller hot om utkastning”, skriver Leilani Farha i ett pressmeddelande.

I dag Akelius har 44 000 lägenheter, varav cirka 12 000 i Sverige. Leilani Farha berättar om hur renoveringarna på vissa håll i världen lämnat människor som bor på osäkra byggplatser i månader och ibland utan rinnande vatten och centralvärme. ”Vissa hyresgäster har också blivit hotade med utkastning för att möjliggöra ytterligare renoveringar,” säger Leilani Farha.

Läs ocksåRoger Akelius stiftelse stöttar Ukraina: ”Jag är glad för alla miljoner jag blir av med”

Att Akelius också gjort sig kända för att skänka stora summor till välgörenhet, blidkar inte FN-rapportören. ”Akelius affärsmodell trampar på mänskliga rättigheter och minskar möjligheterna till att hitta en hyresrätt med överkomlig hyra”, skriver Leilani Farha, som inom kort lämnar sitt uppdrag.

Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, berättar att man inom kort kommer släppa en utredning där man kartlagt fenomenet konceptrenoveringar i Sverige.

– Hyresgästers rätt att bo är såväl en mänsklig rättighet som en social rättighet enligt svensk lag. Det borde sättas in krafttag mot aktörer som hotar denna rättighet, säger Erik Elmgren.

Läs ocksåDe vill sätta stopp för 650 nya lägenheter: "Folk är förbannade"Monica Nilsson och Christer Jönsson i Hyresgästföreningens lokal.
Läs också Akelius vill sälja 28 500 hyresrätter: ”Vi ska lämna Sverige” Så blir de nya topplägenheterna i Kronprinsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.