HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Förtroendevald krävs på 30 000 kronor för bildstöld

Nyheter En chef inom Hyresgästföreningen kräver en förtroendevald på 30 000 kronor i skadestånd. Kravet ställs efter att en bild använts utan tillstånd.

(Uppdaterad). Den digitala publikationen ”Hyresstressen” sänds med oregelbunden utgivning ut via mejl till tjänstemän och förtroendevalda inom Hyresgästföreningen. Skriften har ingen koppling till Hyresgästföreningen och saknar ansvarig utgivare. Men den distribueras av Bror Sandström, förtroendevald inom föreningen i region Stockholm.

Den eller de anonyma skribenterna går ofta till hårt angrepp mot ledningen inom Hyresgästföreningen i Stockholm och riksförbundet. På senare tid har man bland annat varit starkt kritisk till avsättningen av Greger Björkegren som ordförande för föreningen i Stockholm och mot att tidigare finansborgarrådet Annika Billström i Stockholm hyrts in på konsultbasis som Hyresgästföreningens regionchef i huvudstaden.

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

Bladet består vanligtvis enbart av text. I en av de senaste utgåvorna publiceras dock en bild på Björn Johansson, regionordförande för Hyresgästföreningen region sydost och talesperson föreningens stadgegrupp, som fastställde suspensionen av Greger Björkegren. Bilden är tagen ur en reklamfilm som bekostats av Hyresgästföreningen och som visas på lokal-tv. Bredvid porträttbilden på Björn Johansson finns texten ”skapar trygghet”.

Det tilltaget gillades inte av Hyresgästföreningen region sydost. I ett mejl som Hem & Hyra tagit del av kräver kommunikationschef Sara Anderberg att Bror Sandström betalar
30 000 kronor för användning av bilden, samt den skada som bildpubliceringen åsamkat Hyresgästföreningen region sydost.

I mejlet står att ”ett lagligt bildköp skulle ha kostat 10 000 kronor, plus moms”. Men att föreningen aldrig skulle ge sin tillåtelse till att använda bilden i Hyresstressen.
Om Bror Sandström inte går med på att betala 30 000 kronor så är en jurist vid föreningen vidtalad för att föra ärendet vidare till rättslig instans.
Mejlet avslutas med ”Då kan summan komma att höjas enligt rättspraxis vid brott mot upphovsrätten”.

Annons
Läs också130 000 kronor för 17 katters klös och kissTre sammansatta bilder visar på lägenhetens dåliga skick.

– Som gammal journalist anser jag att upphovsrätten ska värnas och bildstölder bekämpas. Reklamfilmer är inte billiga att göra. Om vi velat sälja bilden hade 10 000 kronor varit lämpligt. Nu har bilden tagits utan lov i syfte att smutskasta oss. Då känns tre gånger den summan fullt rimligt, säger Sara Anderberg.

Att kravet riktas mot en person, som även är förtroendevald inom Hyresgästföreningen, ändrar inte bedömningen.

– Det är fortfarande en bildstöld. Ger man ut en publikation är man skyldig att känns till vilka regler som gäller. Eftersom Bror Sandström distribuerar Hyresstressen har han ett ansvar, såvida det inte dyker upp en ansvarig utgivare ur någon håla. 

Läs ocksåRetroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjerRetroaktiva hyror, hyror,

Bror Sandström blev chockad när han läste mejlet. Han ställer sig frågande till vem det är som kräver pengarna.

– Är det kommunikationschefen som vill ha pengarna till sitt personliga konto, eller är det regionen? Jag har fått två påminnelser om att svara, men innan jag vet vem som vill ha pengarna tänker jag inte agera, säger Bror Sandström.

Annons

Bilden har inte använts i kommersiellt syfte och ges ut som ett gratisblad i en sluten krets, enligt Bror Sandström. Han uppger också att kravet enbart skickats till honom personligen. Inte till den mejladress där det går att nå Hyresstressens anonyma redaktion.

– Vi ska ha ett möte inom lokala Hyresgästföreningen inom kort där vi ska bestämma hur vi ska förhålla oss till kravet. Vi funderar på en motanmälan för bedrägeri, säger Bror Sandström.

Enligt Sara Anderberg äger Hyresgästföreningen region sydost rättigheterna till bilden i reklamfilmen. Det är alltså till regionen som pengarna kommer att gå, om Bror Sandström går med på att betala 30 000 kronor.  

Läs också Ekonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.