HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Fri hyressättning ger inte nybygge”

Gullspång Maj Wilsson i Hova tror mer på statligt stöd än friare hyressättning.
Foto: Kajsa Wedberg
Hyresgästen Maj Wilsson i Hova i Gullspångs kommun vill inte ha friare hyressättning. "Vad är det som säger att pengarna skulle gå till nybyggnation?".

Vi träffas i Maj Wilssons kök, en halvtrappa upp i Gullspångsbostäders hyreshus på Finells väg i Hova.
– Jag flyttade in för nio månader sedan. Tidigare bodde jag på Marknadsgatan, några hundra meter bort. Men den lägenheten låg på andra våningen och det var lite knepigt eftersom jag blivit så beroende av Karl-Oskar, säger Maj med ett pillemariskt leende.
Karl-Oskar, det är Majs rullator som just nu står och väntar vid hennes dörr.
– Jag har fått lite svårt att gå och min dotter var på mig om att jag behövde bo lite mer lättillgängligt. Så det var bra att jag fick möjlighet att byta. Här i huset finns det hiss. Nu kan jag ta mig ut och handla på egen hand.
Lägenheten har två rum och kök. Månadshyran ligger på 4 500 kronor.
– Det fungerar tack vare bostadstillägget på 1 000 kronor i månaden. Annars hade det varit svårt att få det att gå runt, säger Maj, som i dag hunnit fylla 80 år men som före pensioneringen jobbade som hemsamarit.
Strax intill Majs hus håller Gullspångsbostäder på att renovera ett gammalt hyreshus. 24 nya lägenheter med en månadshyra på mellan 8 015 och 8 775 kronor ska stå klara senare i år.
– Det är bra att de ordnar nya lägenheter. Men man kan ju undra vem som ska ha råd att flytta in när hyrorna blir så höga, säger Maj.
Att det finns fastighetsägare som gärna skulle vilja ha en friare hyressättning är något Maj känner till. Hon är dock tveksam till att en sådan utveckling skulle leda till att fler hyresrätter byggdes.
– Vad har vi för garantier att pengarna som värdaren får in i hyra verkligen skulle gå till nybygge? Nej, då tror jag mer på statligt stöd för att få fart på byggandet av lägenheter med rimliga hyror, säger hon.

Annons
Annons
Läs också "Hyressättningssystemet är ett självspelande piano" "Hyresgäster - inte ekonomi - avgör hyran" 70 000 berörs av nytt hyressystem i Stockholm Kooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och risker Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.