Annons

Granne sätter hus i skräck

Västmanland Sönderslagna dörrar. Äggkastning och hot. Hem & Hyra har träffat familjer som är livrädda för sin granne.

I fjol var Hasse en trevlig man i 60-årsåldern som grillade med grannarna och bjöd barnen på godis. Nu sätter han skräck i två hyreshus.

Otaliga samtal till hyresvärden, polishämtningar och försök att komma till tals med honom har inte hjälpt. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hasse, som till för ett halvår sedan var som vem som helst i trappuppgången, spelar musik på högsta volym på nätterna och dunkar i väggarna. Han har slagit sönder ett brevinkast med yxa och den granne som Hasse fattat mest agg mot är Bertil. Honom har han kastat ägg på, förföljt i bil och sagt till andra grannar att han ska göra slut på.

– Jag är en stabil människa, jag har gått på sjön, varit i krigszoner och har aldrig varit rädd tidigare i hela mitt liv men nu äter det här upp mig! Jag kan tänka att han är en sådan som häller bensin i brevlådor, säger Bertil.

När han berättar om sitt barnbarn Linda börjar han gråta:

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– Att hon är så rädd för honom är det som gör mest ont. Hon törs inte leka ute längre och kan bara sova i sin mammas säng. 

Lindas mamma Maria har flera gånger försökt tala med Hasse. 

– Trots att jag spelat in utanför hans dörr när musiken dånar mitt i natten så bara blånekar han. Han är en dubbelpersonlighet som kan le ena stunden och fräsa den andra, säger Maria.

Läs ocksåAnmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”Kollage med ett hyresavtal, profil av en man och en domstolsförhandling.

Hon och Bertil tror att det är missbruk och psykisk sjukdom som ligger bakom Hasses för-ändring. 

Annons

Flera av deras grannar har gett upp och flyttat men Bertil vill bo kvar.

– Det är ju inte jag som ska flytta när det är han som stör! 

Alla namn i artikeln är fingerade av hänsyn till de inblandade.

  • Det är hyresvärdens ansvar om en hyresgäst stör sina grannar. Hyresvärdar anlitar ofta ett vaktbolag som kommer till fastigheten och försöker tala den störande till rätta. 
  • Polisen kopplas in när hot eller våld förekommer, alltså om någon utsätter någon annan för brottsliga handlingar.
  • Gör man en polisanmälan är det viktigt att man står för den och ställer upp och vittnar.
  • Kommunens socialtjänst kan kopplas in av grannar eller anhöriga till den som stör men då krävs att den som stör själv säger ja till den hjälp som finns, till exempel personligt stöd i bo-endet eller en kontaktman. 
  • För att en person ska kunna omhändertas för vård mot sin vilja krävs väldigt starka skäl. Gäller det missbruk utreder socialtjänsten ärendet. Handlar det om misstänkt psykisk sjukdom kopplas läkare in. I båda fallen ska sedan en domstol döma om eventuell tvångsvård. 

Fakta: Kontakta värden

Kontakta din hyresvärd eller störningsjouren om du inte kan tala en störande granne till rätta och om problemen fortsätter. 
Anteckna vad som hänt och när det hänt. Dina anteckningar är bra att ha när du har kontakt med hyresvärden eller polisen.
Hyresgästföreningen kan stötta dig och ge råd i dina kontakter med hyresvärden. Du kan också få hjälp att söka hyresreduktion.
Du kan kontakta socialtjänsten om du misstänker att den som stör mår dåligt på grund av missbruk eller misstänkt psykisk sjukdom.
Om du upplever att du är hotad eller förföljd ska du kontakta polisen.

Läs också Inger och Ivar har bott mitt emot varandra i nästan 50 år: "Vi är som en stor familj" Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.