Annons

Han använde för lite varmvatten och blev uppsagd – värden backar i sista stund

Malmö Mannen i 30-årsåldern betalade hyran i tid men använde för lite varmvatten. Så lite att värden menade att bostaden var övergiven och rev kontraktet. Nu har fallet varit uppe i hyresnämnden. "Jag har varit så nervös", säger hyresgästen.
Bild över Västra hamnen och Malmö och en vattenkran.
Foto: Anders Paulsson/Kristina Wahlgren

Hyran blev förvisso betald men bostaden var övergiven. Den slutsatsen drog hyresvärden MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, efter en kontroll av vattenförbrukningen. I den lilla ettan i Västra hamnen i Malmö hade ingen använt något varmvatten alls på två år. Det visade mätningarna, vilket Hem & Hyra har berättat.

MKB valde att riva hyreskontraktet men hyresgästen var oförstående. Han bodde visst i lägenheten och hade betalat hyran i tid varje månad sedan 2016. Nu har uppsägningen varit uppe för prövning i hyresnämnden. Var vattenförbrukningen verkligen skäl nog att säga upp någon?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men nämnden han aldrig ta ställning till frågan om varmvattnet eftersom fallet tog en ny vändning under förhandlingen.

Människor passerar en MKB-skylt.

MKB backade och ger nu mannen en andra chans. Han får bo kvar i sin etta. Men – om han inte betalar hyran i tid eller det visar sig att han inte bor i lägenheten måste han flytta med bara en månads varsel. Så ser överenskommelsen ut.

Annons
Läs ocksåAnklagas för att använda för lite varmvatten - sägs upp: "Men jag bor här"Vattenkran och översiktsbild på Västra hamnen i Malmö.

– Otroligt skönt. Jag har varit väldigt nervös inför det här. Jag har ingen annan bostad, sa mannen efter förhandlingen i hyresnämnden.

Inte kranat varmvatten sedan 2021

Det var efter en rutinkoll av folkbokföringsregistret som hyresvärden fick upp ögonen för ettan. Två personer var skrivna på adressen trots det enbart fick bo en i lägenheten. Därför beslutade sig hyresvärden för att göra en närmare kontroll av bostaden. I kontrollen ingick en mätning av vattenförbrukningen. Sedan våren 2021 hade inget varmvatten använts.

Mannen medgav att han rest mycket och varit borta i långa perioder, vilket han menar förklarar att inget vatten har använts. Men han trodde inte att heller att vattenförbrukningen spelade någon roll så länge han betalade hyran.

Läs ocksåSå mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsenTvådelad bild: Till höger porträttfoto på advokat Peter Hellman, i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörkblå slips med orange ränder. Till vänster: en illustration med ett förstoringsglas och bakom det ikoner för olika sociala medier som Instagram och Facebook. Hur mycket får hyresvärden snoka på sina hyresgäster för att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning?

– Jag tyckte det var väldigt märkligt att jag blev uppsagd av det skälet, säger han.

Sal i hyresnämnden i Malmö.
Hyresnämnden i Malmö.

Under förhandlingen konstaterade MKB:s juridiska ombud att mannen visst fick resa men att hyresvärden var mån om att lägenheten verkligen var bebodd, annars skulle den lämnas till bostadskön.

Annons

– Vi vill att våra lägenheter ska användas, sa MKB:s ombud.

Nu har mannen varit på plats hemma i hyresettan sedan slutet av maj. Och har inga nya resplaner.

– Jag brukar resa mycket men jag kommer inte att vara borta så länge igen, sa han.

Fakta: Kan hyresvärden säga upp mig?
  • Lagbok
  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt, eller om du inte har behov av lägenheten.
Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Om varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procent Kall juldag och ingen dusch på sju veckor för Anna-Lisa, 94

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.