Annons

Hög byggtakt hos Bostadsbolaget i Mjölby

Mjölby Bostadsbolaget i Mjölby bygger för fullt och ytterligare projekt är på gång. En industrifastighet i Mantorp har rivits för att ge plats för 100 nya bostäder.

Det är i kvarteret Häradsvallen i Mantorp som Bostadsbolaget planerar för omfattande ny bebyggelse. Eftersom marken tidigare används för bland annat industri behövs en ny detaljplan.

– Vi hoppas att den ska vinna laga kraft i höst så att vi kan komma i gång, säger Carl-Magnus Miettinen, byggchef hos Bostadsbolaget.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bygget kommer att ske etappvis och den första etappen blir ett likadant hus som nu byggs i kvarteret Rosenkammaren i Mjölby.

– Eftersom det är färdigprojekterat redan så kan det gå fort när vi satt spaden i marken.

Trycket är så högt att bolaget utökat personalstyrkan.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

– Vi har fullt upp kan man säga och i våras anställde vi ytterligare en byggnadsingenjör. Så nu är vi tre stycken som är sysselsatta med nyproduktion och renovering av det befintliga beståndet, säger Carl-Magnus Miettinen.

Annons

Bostadsbolaget har tidigare rivit lägenheter i Mjölby och Skänninge. Finns det risk att ni bygger för mycket?

– Det finns alltid en risk för att konjunkturen vänder, men i närtid ser vi inte att det skulle kunna ske. Vår hyreskö växer hela tiden, säger Carl-Magnus Miettinen.

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

För närvarande köar cirka 4 500 personer för lägenhet hos Bostadsbolaget och väntetiden är cirka två år.

– Vi tycker också att vi håller en bra balans mellan att satsa på nyproduktion och renoveringar.

Bostadsbolagets vd Torbjörn Olsson berömmer kommunpolitikerna i Mjölby, som han menar har gett goda förutsättningar för nybyggnation, genom att främja planarbete och godkänna investeringar.

Annons

– Jag tror inte att det finns någon kommun som har lika bra framförhållning, säger han.

Mjölby kommun har en uttalad vision om att nå 30 000 invånare till 2025.

– Det är ju lätt att säga, men här jobbar man för det också. Och vi, Bostadsbolaget, är ett verktyg för att nå målet, säger Torbjörn Olsson.

Förutom projektet på Häradsvallen har Bostadsbolaget planer på ett trygghetsboende i Mantorp. Var det skulle kunna uppföras är däremot inte klart. Betydligt längre i processen har man kommit när det gäller att bygga ett trygghetsboende med 25 lägenheter i anslutning till Kungshögahemmet i Mjölby. Där drar arbetet i gång under hösten. Dessutom är ett 50-tal lägenheter på gång i kvarteret Statsrådet, i folkmun ”Bebbes”, i Mjölby. Under hösten ska de 56 lägenheterna som uppförs i kvarteret Rosenkammaren på Svartå strand vara klara för inflyttning.

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.