Annons

Hovrätten höjde hans hyra med 130 procent

Stockholm En hyra på knappt 7 500 kronor för en paradvåning på 200 kvadratmeter i Vasastan, Stockholm, låter nästan för bra för att vara sant. Det är det också. Nu har hovrätten höjt hyran till 17 264 kronor. En höjning med 130 procent. Hyresgästen får dessutom en kraftig hyresskuld retroaktivt.

Det handlar om en stor våning högst upp i ett hus på Västmannagatan. Parkett i vardagsrummet, trägolv i alla övriga rum, stuckatur, kakelugnar, ombyggt kök på 1990-talet och nyrenoverat badrum med golvvärme.

Fastighetsägaren Stiftelsen Ratzingers minnesfond hade begärt att hyran för lägenheten skulle prövas.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresgästen menade att han kunde gå med på en mindre höjning på drygt 3 procent. Hans ombud hävdade också att det arbete som gjorts varit underhåll, utan att höja standarden. Förutom installationen av fjärrvärmen. Men den fungerade å andra sidan inte så bra, påpekade hyresgästen. Dessutom var vardagsrummet inte omtapetserat sedan 1954!

Hyresgästen hänvisade också till en annan lägenhet i fastigheten. För den femman på 186 kvadratmeter var hyran 7 979 kronor.

Annons

Hyresnämnden tyckte dock inte att jämförelsen var lämplig, särskilt som hyran för den lägenheten också skulle prövas.
En bättre jämförelse var den som fastighetsägaren pekat på, menade nämnden. Det gällde en fyra på 186 kvadrat med 14 470 kronor i hyra.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Den lägenheten hade visserligen högre standard vad gäller kök och badrum, men å andra sidan hade den lägenhet som nu hyresprövades en mycket bättre disposition med flera magnifika rum ut mot gatan, ansåg hyresnämnden. Lägenheten hade också ett bättre läge, eftersom den låg högst upp, och den var större.

Storleken var parterna för övrigt oense om. Hyresgästen hävdade 197 kvadrat, medan värden sade 212 kvadrat. Hyresnämnden lutar åt att den senare uppgiften är korrekt, men menar att skillnaden inte är avgörande när hyran bestäms. Man tittar i stället på vad som är skäligt.

Annons

Hyresnämnden gick på värdens linje och satte hyran till 17 264 kronor i månaden från den 1 juni 2006. I och med att hovrätten nu avslagit hyresgästens överklagande, så är den hyran fastställd.

Läs ocksåStiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt”

Hyresgästen får därmed en retroaktiv skuld på cirka 200 000 kronor, som ska betalas under tolv månader.

Läs också Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.