HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Huge höjer med 2,5 procent

Huddinge Huddinges kommunala bostadsföretag Huge höjer hyrorna med 2,5 procent från 1 januari 2008. Upplands-Brohus höjer med 1 procent plus 70 kronor i månaden. Och Tyresö Bostäder höjer med 1,25 procent.

Huge hade begärt en höjning med 4,2 procent. Men efter förhandlingen med Hyresgästföreningen tycker vd Uno Eriksson att överenskommelsen är ganska okej.

– Vi vill ha en jämn höjning, och de senaste 5-6 åren har den i snitt legat kring 1,7 procent, berättar han.

Läs ocksåHyrorna klara för 6 000 studenter: "Bra uppgörelse ett år som detta"Henrik Krantz, vd AF Bostäder, och Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Den som i dag har en hyra på 5 000 kronor får från årsskiftet en höjning med 125 kronor i månaden. Dessutom höjs p-platserna med i snitt 8 procent.

Huge har 9 400 lägenheter, men en ännu större andel kommunala och kommersiella lokaler. I fjol gick företaget med 90 miljoner kronor i vinst. I år tror Uno Eriksson att man hamnar på 70 miljoner, vilket fortfarande är klart över styrelsens krav på 50 miljoner i vinst.

Men 2008 tror Uno Eriksson att vinsten blir klart lägre.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

– Det beror på hur sträng vinter vi får.

Den nya överenskommelsen innebär också att man från 1 januari 2009 tar bort insatsen (4 000-6 000 kronor) för inglasning av balkonger. I stället höjs månadskostnaden för inglasningen med knappt 40 kronor.

Hyreshöjningen på 2,5 procent gäller även studentbostäder.
Upplands-Brohus hade begärt en höjning på 4,51 procent från 1 januari. Nu blir höjningen ungefär hälften av detta.
Hyrorna för garage och p-platser blir oförändrade.

Läs ocksåNya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss"Rödmålad brukslänga i trä, blommor i rabatten, en allé med träd som börjar gå från grönt till gult, Ljusne, ADR Fastigheter höjde hyran utan att förhandla, tidigare Anera/Hälsinge kulturfastigheter

Tyresö Bostäder hade begärt 1,52 procents hyreshöjning.

Läs också Satirikern Olof Buckard om höga hyror: "Vissa kan sko sig brutalt" Oskar och grannarna får höjning på 8 procent – för sex år gammal renovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.