Annons

Du sponsrar föreningslivet med din hyra

Västerbotten Från några få kronor upp till flera hundra per lägenhet och år. Det är hyresgästerna som betalar när allmännyttor varje år sponsrar idrotts- och föreningslivet.
Grafik som visar de fem allmännyttor som har sponsrat mest under 2019 i Norr- och Västerbotten.
De fem allmännyttor som sponsrat mest under året i Norr- och Västerbotten.

Läs även: Luleå hockey sponsras mest i hela Norrland

Läs även: Hyresgästerna i södra Norrland betalar miljoner i sponsring

ANNONSGuide till hemförsäkringar

21  av 29 allmännyttor i Norr- och Västerbotten har under 2019 sponsrat olika föreningar och verksamheter. Hem & Hyra har undersökt hur mycket pengar de kommunala bostadsbolagen i norra Norrland har lagt på sponsring under året.

Trots att Lulebo har hälften så många lägenheter som AB Bostaden i Umeå, så lägger bolaget mest på sponsring. Totalt över 2,1 miljoner kronor. Med Lulebos bestånd på 7 500 lägenheter blir då summan, för dig som hyresgäst, 287 kronor per lägenhet och år.

Lars Baudin, vice ordförande i Hyresgästföreningen i Luleå, tycker att allmännyttan kan prioritera annat först.
– Eftersom vi vet att det är ett stort underhållsbehov i allmännyttans bestånd rent generellt så tycker jag att högsta prioritet borde ligga på att ta sig an det först. Innan man lägger pengar på annat, säger Lars Baudin.

Annons
Läs ocksåLuleå hockey sponsras mest i hela NorrlandBild på Luleå hockey.

AB Bostaden i Umeå hade en total sponsring på 1,8 miljoner under året. Enligt bolagets marknadschef Anders Hugosson lägger AB Bostaden allt mer fokus på social hållbarhet och vill försöka förändra den traditionella sponsringen.

Bolaget samarbetar därför med bland annat stiftelsen Läxhjälpen, som i år sponsrades med 150 000 kronor. Bostadens högsta sponsring, 220 000 kronor, gick till Björklövens hockeyförening.
– Våra sponsringar utgör en väldigt liten del i förhållande till vår omsättning. Men de gör en fantastiskt stor skillnad för föreningar, barn och ungdomar, säger Anders Hugosson.

Inom många allmännyttor är det just idrottsföreningar och topplag som får en stor del av kakan. Men det ser ändå väldigt olika ut runt om i länen. Hyresgäster hos bostadsbolaget Doroteahus stod för endast tre kronor per lägenhet under 2019. Bolaget sponsrade med en tusenlapp, så att skolbarn skulle få reflexer.

Läs ocksåHyresgästerna i södra Norrland betalar miljoner i sponsring

Kalixbo är en relativt liten allmännytta i jämförelse. Men en sponsringssumma på 625 000, delat på 881 bostäder, kostar hyresgästerna 709 kronor per lägenhet och år.

Även ideella föreningar och projekt sponsras varje år. Många allmännyttor ger också bidrag till evenemang som hyresgäster kan dra nytta av. I vissa fall får även hyresgäster olika sorters erbjudanden till aktiviteter, evenemang eller liknande.

Annons

Många bostadsbolag har policys där det kan ingå vissa krav, så kallade motprestationer, för att föreningar ska få sponsring. Exempelvis att föreningar får uppgiften att städa ett bostadsområde, delta på- eller anordna familjedagar eller sommarläger.

De allmännyttor som har sponsrat föreningar och verksamheter under året begär också att bolagets logga ska exponeras på olika sätt. Det kan bland annat handla om en logga på föreningens hemsida, träningskläder, matchtröjor eller i arenorna där exempelvis ett hockeylag spelar sina matcher.

Bostadsbolaget Skebo har till exempel sponsrat Skellefteå AIK med 402 000 kr under 2019, där 352 000 är till för marknadsföring av Skebo.
– En del av summan är markerad som marknadsföring eftersom att vi annars skulle ha köpt oss den synligheten i annan media än just på arenan, säger Anna Ersson, marknadschef på Skebo.

Läs också Malins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt” Boende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa” 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.