Annons

Hyresgäst vräks efter att ha kastat bacon i trapphus

Boden Salt, bacon och revbensspjäll i trapphus och hiss. En hyresgäst ska återkommande ha spritt ut olika former av livsmedel utanför sin lägenhet. Hyresvärden sa därför upp hyresavtalet med kvinnan – som nu vräks från sin lägenhet.
Salt och bacon i trapphus och hiss.
Foto: Hyresnämnden
Hyresgästen spridde ut salt och bacon i trapphus och huss.

Flera grannar vittnade om att den kvinnliga hyresgästen i flerfamiljshuset i Boden har stört de boende. I ärendet, som behandlats i hyresnämnden, berättade de att hyresgästen förvarat saker i trapphuset och att stora mängder föremål placerats utanför förråden.

Dessutom har kvinnan även tänt levande ljus i trapphuset – något som klassas som en allvarlig brandfara.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men de huvudsakliga störningarna handlade om livsmedel. Enligt vittnesmålen ska hyresgästen flera gånger ha spritt ut mat i trapphus och hiss. Det rör sig bland annat om salt, bacon och revbensspjäll. På bilder från ärendet syns hur bacon påträffas vid fönster, dörrar och golv i lägenhetshuset.

Annons

Boende i huset vittnade om att de funnit detta störande och ohygieniskt. Hyresvärden menade att de utspridda livsmedlen inneburit ökade kostnader i form av extra städning, sanering och kontroller.

Saltkartonger i lägenhetshuset.
Grannar fann vid flertalet tillfällen salt utspritt i lägenhetshuset.

Utöver detta ska kvinnan också, enligt hyresvärden, ha vanvårdat sin lägenhet. Inredning och vitvaror har slitits och tagit skada på ett sätt som inte anses vara normalt slitage.

Nu har hyresgästen blivit tvingad att flytta. Hyresnämnden beslutade att hyresvärden hade rätt att säga upp kontraktet med kvinnan som dessutom ålades att omedelbart lämna lägenheten. Hyresgästens sida av saken framgår inte, då hon varit frånvarande när hyresnämnden prövat ärendet.

Annons

Störningar och vanvård av lägenhet är ofta skäl till att hyresgäster blir vräkta. I många fall kan det röra sig om hyresgäster med psykisk ohälsa eller missbruk. Socialstyrelsen har tidigare uppskattat att runt 2 000 personer i landet är hemlösa som en direkt konsekvens av psykisk ohälsa.

Fakta: Psykisk ohälsa och hemlöshet
  • Drygt 33 000 personer i Sverige befinner sig i någon form av hemlöshet.
  • Av dem bedöms cirka 8 000 personer behöva stöd för psykisk ohälsa.
  • Cirka 2 000 personer, en fjärdedel av landets hemlösa med psykisk ohälsa, uppger att de förlorat bostaden till följd av sin sjukdom.

Källa: Socialstyrelsen

Läs också Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Kvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt" Amfetamin i frysen och tablettförråd i sängbordet - polisens råd till hyresvärdar Nominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.