HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster får betala för ny tv-teknik

Nyheter Allt fler hyresgäster tvingas betala tusentals kronor extra för att titta på tv. När kabel tv-nätet släcks och ersätts med tv via internet krävs en digitalbox.

Sedan i oktober 2007 är hela det analoga nätet för marksänd tv nedsläckt och ersatt av ett digitalt marknät. Därför krävs det numera en digital tv-mottagare för att se på marksänd tv via bredband.

På många orter är de stora kommunala bostadsbolagens kontrakt med kabel-tv-leverantörer på väg att löpa ut och bolagen har deklarerat att de vill satsa på ny teknik i samband med detta. 

Läs ocksåKonflikt om tv-kanaler efter indragen fibertv-kanaler

Vid årsskiftet kommer kostnaden för digitalboxar bland annat att drabba de hyresgäster som bor i Bostadsbolagets lägenheter i Göteborg. År 2015 kommer 12 000 abonnenter i Uppsala att drabbas av att kabel-tv-nätet släcks ned.

– Det finns människor som inte kommer att ha råd med någon box över huvud taget. De kanske är arbetslösa, sjukskrivna eller har låg sjukpenning. Det hade varit bättre att fasa ut kabel-tv över tid, och inte som nu bara släcka ner det, säger Annika Abrahamsson i Göteborg, till Sveriges Radio P4.

Enligt Post- och Telestyrelsen så har antalet IPtv-abonnemang, tv via internet, fördubblats de senaste fem åren till närmare 650 000.

Läs ocksåDärför kan du inte se Kanal 5 längre

Under de närmaste åren förväntas försäljningen av abonnemang accelerera ytterligare. Till exempel har de flesta villaägare tvingats köpa digitalboxar och teckna IPtv-abonnemang för att kunna ta emot de marksända kanalerna.

Den som har köpt en digitalbox och vill byta tv-operatör kan tvingas betala för ännu en box.

Hyresgästföreningen, de kommunala bostadsbolagens organisation Sabo, Fastighetsägarna, Riksbyggen och Svenska stadsnätsföreningen har i flera år drivit projektet OpenChoice för att skapa en öppen modell för alla tv-baserade tjänster.

Läs ocksåNej till att kunna se olika tv-kanaler samtidigt

Den innebär att man ska kunna välja och byta tv-tjänster utan att behöva byta vare sig digitalbox eller operatör, oavsett om det handlar om tv-kanaler eller film-on-demand-tjänster. Förhoppningen är att det ska leda till ett bredare utbud och lägre priser för hyresgästerna.

I dag är bara Varbergs Bostads, Förvaltaren i Sundbyberg och Landskronahem anslutna till projektet.

Läs också Att behålla kabel-tv är inget tvång Nya tv-nätet ett problem för många äldre