Annons

Hyresgäster glada över beskedet

Göteborg Hyresnämndens beslut om tvångsförvaltning välkomnas av hyresgäster på Bangatan 10. Nu återstår att se om och i så fall hur huset kan räddas – och vad notan landar på.

När Hem & Hyra når långvariga hyresgästen Johanna Bontes på telefon strax efter beskedet har hon precis hunnit skicka sms till sina grannar.

– Det känns omtumlande men självfallet är vi mest nöjda. Vi har försökt att få igenom det här i flera år, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Glädjen blandas dock med en smula oro. Hyrorna i huset är mycket låga. Johanna Bontes betalar i dag 2 339 kronor i kallhyra för en trea på 79 kvadratmeter.

Om den nya förvaltaren, kommunägda Familjebostäder, inte nöjer sig med att åtgärda de mest akuta bristerna i huset befarar hyresgästerna kraftiga hyreshöjningar.

– Majoriteten i huset vill prioritera den låga hyran. Jag och flera andra har investerat i egna varmvattenberedare och är inte intresserade av att varmvatten dras in centralt, säger Johanna Bontes.

Annons
Läs ocksåBeslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt husetHuset kommer att omges av tvångsförvaltning.

Hyresgästföreningens jurist Lisette Olin är den som å hyresgästernas vägnar har drivit ärendet i hyresnämnden. Även hon är nöjd med beslutet.

– Är det någon fastighet som ska tvångsförvaltas så är det ju den här. Många har tröttnat, för det händer ju aldrig något. Det finns ingen fastighetsskötsel, och hyresgästerna får inte tag i hyresvärden. Så jag tror att de flesta trots allt tycker att det är en lättnad, säger hon.

Vilka konsekvenserna blir är dock inte klart. Nu måste Familjebostäder kartlägga vad som måste göras i huset. Förhoppningsvis går huset att rädda, men det kommer sannolikt att bli dyrt efter många års förfall.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

– Det kommer att krävas ett antal miljoner för att överhuvudtaget komma upp i lägsta godtagbara standard, konstaterar Lisette Olin.

Annons

Men i dag tänker åtminstone Johanna Bontes fira.

– Nu ska jag gå ut och köpa champagne!

LÄS MER:
Bangatan 10 tvångsförvaltas

Läs också Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar Vanskött men värt att bevara - oro bland hyresgäster när anrikt filmhus ska renoveras

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.