HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster i Jakriborg hotas av chockhöjda hyror

Staffanstorp ​Trots att inga hus är äldre än 10 år har fasaderna redan börjat flagna. Mängder av detaljer som aldrig blivit färdigställda har försetts med provisoriska lösningar. Trots det hotas hyresgästerna av chockhöjda hyror.

​Jakriborg liknar inget annat. Albert Niglis bor sedan två år i ett av områdets paradhus på Köpmannagatan. Lägenheten på 100 kvadratmeter har långt mer än tre meter i takhöjd. Blanka granitgolv i hall och badrum ger karaktär.

Men redan i den pampiga entrén sticker mögeldoften i näsan. Lukten kommer från källaren. Väl inne i lägenheten ser man snabbt att väggarna bara är grundmålade. Stenplattorna sitter fläckvis ojämnt. Trädetaljer som lister och dörrfoder är slarvigt kapade och monterade.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

Sättningar i väggarna är vanliga. På flera håll flagnar putsen.
– Det är mycket som inte är av bästa kvalité och hyran är redan hög. Skulle den stiga med nästan 30 procent kommer jag att flytta, säger Albert Niglis som betalar strax under 8 000 kronor i kallhyra för sin trea.

Takhöjden märks på värmekostnaden som hyresgästerna själv betalar. Minst 1 000 kronor per månad betalar Albert för värme och varmvatten.

Diskussioner om hyrorna har pågått i flera månader. Innan Hyresgästföreningen kan acceptera en förhandling om hyran har de begärt att fastighetsägaren ska åtgärda fel och brister.
I det låsta läget har ägaren, Jakri AB, via sitt ombud Fastighetsägarna begärt att frågan ska avgöras av hyresnämnden.

Läs ocksåNya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss"Rödmålad brukslänga i trä, blommor i rabatten, en allé med träd som börjar gå från grönt till gult, Ljusne, ADR Fastigheter höjde hyran utan att förhandla, tidigare Anera/Hälsinge kulturfastigheter

Nämnden ska detaljvärdera standarden i och omkring områdets cirka 400 lägenheter. Går hyresnämnden på fastighetsägarens linje kan hyresgästerna räkna med höjningar på mellan 12 och 30 procent, i enstaka fall ännu mer.

Läs också Satirikern Olof Buckard om höga hyror: "Vissa kan sko sig brutalt" Oskar och grannarna får höjning på 8 procent – för sex år gammal renovering Hyresvärden Anders skänker hyreshöjningen till Ukraina

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.