Annons

Hyresgäster i Jakriborg hotas av chockhöjda hyror

Staffanstorp ​Trots att inga hus är äldre än 10 år har fasaderna redan börjat flagna. Mängder av detaljer som aldrig blivit färdigställda har försetts med provisoriska lösningar. Trots det hotas hyresgästerna av chockhöjda hyror.

​Jakriborg liknar inget annat. Albert Niglis bor sedan två år i ett av områdets paradhus på Köpmannagatan. Lägenheten på 100 kvadratmeter har långt mer än tre meter i takhöjd. Blanka granitgolv i hall och badrum ger karaktär.

Men redan i den pampiga entrén sticker mögeldoften i näsan. Lukten kommer från källaren. Väl inne i lägenheten ser man snabbt att väggarna bara är grundmålade. Stenplattorna sitter fläckvis ojämnt. Trädetaljer som lister och dörrfoder är slarvigt kapade och monterade.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Sättningar i väggarna är vanliga. På flera håll flagnar putsen.
– Det är mycket som inte är av bästa kvalité och hyran är redan hög. Skulle den stiga med nästan 30 procent kommer jag att flytta, säger Albert Niglis som betalar strax under 8 000 kronor i kallhyra för sin trea.

Annons

Takhöjden märks på värmekostnaden som hyresgästerna själv betalar. Minst 1 000 kronor per månad betalar Albert för värme och varmvatten.

Diskussioner om hyrorna har pågått i flera månader. Innan Hyresgästföreningen kan acceptera en förhandling om hyran har de begärt att fastighetsägaren ska åtgärda fel och brister.
I det låsta läget har ägaren, Jakri AB, via sitt ombud Fastighetsägarna begärt att frågan ska avgöras av hyresnämnden.

Annons
Läs ocksåHyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidragUtsnitt av tre översta våningarna på ett hus sett snett nedifrån. träfasad och balkonger åt vänster, gaveln i grått material åt höger. Blå himmel med ett litet moln i bakgrunden. Hyresgäster i tre hus i Rickomberga riskerade kraftiga hyreshöjningar på grund av en rättstvist runt om fastighetsägaren hade rätt till statligt investeringsstöd.

Nämnden ska detaljvärdera standarden i och omkring områdets cirka 400 lägenheter. Går hyresnämnden på fastighetsägarens linje kan hyresgästerna räkna med höjningar på mellan 12 och 30 procent, i enstaka fall ännu mer.

Läs också Per krävs på skyhög hyreshöjning och 90 000 i retroaktiv hyra: "Har inte råd" Tog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad” Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Förre fackordföranden rasar mot fackförbundets lyxrenovering av hans hyreshus: "Gör ont i mitt hjärta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.