HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgäster levde med ventilationsbrister i åtta år

Huddinge Trots kritik och böteshot - Huge Bostäder har fortfarande underkänd ventilation i cirka 30 fastigheter. Maziar Nazar Shahsavani har levt med dålig ventilation i åtta år.
Foto: Kenneth Samuelsson
Frisk luft. Maziar Nazar Shahsavani på Spelvägen i Trångsund har haft dålig ventilation sedan 2011.

Hem & Hyra har tidigare skrivit att Huge hotades av miljonböter för att de inte hade godkänd ventilation i sina hyreshus. Det slutade med att Huddinge kommun drog tillbaka böteskraven och bolaget lovade rätta till bristerna.

Men när Hem & Hyra begär ut en lista över fastigheter som saknar godkänd ventilation visar det sig att 30 fastigheter fortfarande har brister. Enligt Huge Bostäder ska åtgärder för att få en godkänd ventilation genomföras under 2019 och 2020. Något som inte inte ligger i linje med vad Jan-Erik Danielsson, chef teknisk utveckling på Huge Bostäder, sade till Hem & Hyra 2017. I artikeln berättade han att målet var att alla hus ska ha en godkänd ventilation senast 2018.

Läs ocksåHuge: Alla lägenheter ska ha godkänd ventilation 2018

I ett mejl skriver bolagets kommunikationschef Christina Ponz Gonzalez att Huge Bostäder förra satsade 12 miljoner på att förbättra ventilationen i husen.

”Vår ambition var att under 2018 vara i fas med att ha godkända ventilationskontroller, men många av åtgärderna har blivit mer omfattande än planerat. Dessutom behöver vi göra åtgärder i fastigheter som tidigare varit godkända men som nu inte klarat senaste kontrollen. Bedömningen nu är att arbetet med godkända OVK:er även kommer att behöva ske i år och nästa år. Detta samtidigt som vi löpande jobbar med att modernisera våra ventilationsanläggningar.

Maziar Nazar Shahsavani på Spelvägen 24 i Trångsund bor i ett av husen som fortfarande har ventilationsbrister. Redan när han flyttade in 2011 luktade det avlopp på toaletten och var dålig ventilation.
– Alla som hälsade på gick direkt och öppnade fönstret, det var instängt och dålig ventilation. Det är verkligen inte bra att de inte ser till att ventilationen är godkänd, säger han.

Läs ocksåBluffprotokoll – så godkändes bristfällig ventilation

Maziar Nazar Shahsavani berättar att han bett om hjälp med ett fönster som är svårt att stänga och om att få jordade uttag.
– Men de har bara sagt att de inte kan hjälpa mig med det, jag känner mig uppgiven och tänker att det inte är någon idé att be dem om hjälp, säger han.

Annons

Christina Ponz Gonzalez säger att alla hyresgäster ska få hjälp men när det gäller byte av ojordade el-uttag så byts de oftast till jordade uttag vid stambyten och större reparationer, då all el måste bytas ut.

En annan hyresgäst som bor i ett hus med dålig ventilation är Heide Lashgari på diagnosvägen 9 i Flemingsberg. Enligt Huge kommer hon att få vänta till våren 2020 innan bristerna åtgärdats.
– Det är väldigt dålig ventilation, man blir trött i huvudet. Jag har skrivit och ringt flera gånger till Huge men de gör ingenting, säger hon.

Läs ocksåBostadsbolag hotas av 1,4 miljoner i böter

Det är hyresvärden som ska se till att det görs en regelbunden kontroll av ventilationssystemet, en obligatorisk ventilationskontroll, OVK, och att brister rättas till. Ett OVK-protokoll ska skickas in till kommunen och intyg sättas upp i trappuppgången.

Huddinge kommun har tillsynsansvar och ska se till att kontroll görs och brister rättas till. Tidigare har kommunen ansökt till Mark- och miljödomstolen att de ska utdöma vite för att Huge inte lämnat in OVK-protokollen. Men vite dömdes aldrig ut eftersom Huge till slut skickade in protokollen.

I dagsläget har Huge Bostäder flera fastigheter där ventilationen inte varit godkänd på flera år. Men Sofia Düring Forslund, enhetschef på Miljö- och bygglovsförvaltningen, berättar att det i nuläget inte finns några förelägganden där kommunen kräver att Huge kommer in med ett ventilationsprotokoll.

Annons

Varför inte?
– Det har funnits flera ärenden men när vi skickat ett föreläggande har Huge kommit in med protokoll och då dras det tillbaka, säger hon.

Men det finns ju flera fastigheter som inte haft en godkänd ventilation på flera år. Varför har ni inte agerat i de ärenden ?
– Det är olika status i olika ärenden av de du listar. I vissa fall har vi fått in ett protokoll. I andra fall har vi påmint men inte fått något protokoll. Vi planerar att skriva fram flera ärenden i kommande nämnder.

Så det blir fler förelägganden mot Huge i kommande nämnder alltså?
– Ja om vi inte hinner få in protokollen förstås, säger hon.

Varför har ni inte gjort det tidigare?
– Vi har en mängd ärenden och vi betar av några i taget.

Läs också Huge hotas av böter på 825 000 för ventilationsbrister Huge slipper böter för ventilationsbrister

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.