Annons

Hyresvärd i Hägersten tvingas anlita förvaltare

Stockholm Tomma lägenheter, krav på att hålla Hyresgästföreningen utanför hyresförhandlingarna och depositioner som inte betalas tillbaka. Så får det inte gå till. Hovrätten har beslutat att hyresvärden John Tuvefalk i Hägersten tvingas anlita en förvaltare som tar hand om hans fastigheter.

Hovrätten ger hyresgästerna rätt på samtliga punkter.

  • Det finns brister i skötsel och underhåll som sprickor i taket och fasttejpade tapeter.
  • Hyresgäster har tvingats lämna flera månadshyror i deposition när de flyttat in, även om det inte varit befogat.
  • De har fått avstå från att hyran ska förhandlas av Hyresgästföreningen.
  • De har debiterats för kabel-tv-avgifter utan att det funnits avtal om detta och fått fakturor på felanmälningar och reparationer.
  • Det finns minst 10 tomma lägenheter i fastigheterna, vilket är en orimligt stor andel av de totalt 72 lägenheterna. 

De tre fastigheterna på Bokbindarvägen och Inteckningsvägen i Hägersten är byggda i mitten av förra seklet och köptes av John Tuvefalk på 60- och 70-talen.

För två år sedan tog hyresnämnden ifrån hyresvärden John Tuvefalk förvaltningen av fastigheterna. Det blev en mildare form av tvångsförvaltning: förvaltningsåläggande. Hyresvärden tecknar själv avtal med en förvaltare. Men beslutet överklagades och nu har ärendet till slut avgjorts i hovrätten.

– Det finns många tomma lägenheter i fastigheterna. Dessutom förhandlas hyrorna direkt med hyresgästerna. Båda omständigheterna är skäl nog för särskild förvaltning, hävdade hyresgästernas ombud Lotta Åhlén.

Annons

Hon beskrev hur hyresgäster har svårt att få kontakt med sin värd och att de upplever honom som hotfull. Och vittne efter vittne berättade sedan själva om att de tvingats betala höga belopp för att de målat om eller fått fakturor efter att de till exempel anmält strömavbrott.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hyresvärdens advokat hänvisade till äganderättens starka ställning i lagen.

– Det handlar om tre gamla fastigheter som John Tuvefalk förvaltat i decennier. Hans kompetens och färdigheter är dokumenterade, men man kan inte helt undvika klagomål, sa ombudet Bertil Hübinette.

Hovrätten kommer dock fram till att bristerna är så allvarliga att John Tuvefalk senast den 1 mars ska lämna in ett avtal från en förvaltare till hyresnämnden för godkännande.  

Annons
Läs ocksåTog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia"

– Det känns jättebra, nu hoppas jag att vi får ordning här. Som jag sa när jag vittnade så finns det mycket vi behöver, som en köksfläkt – det är väl ingen lyxartikel precis på 2000-talet? säger hyresgästen Anna-Carin Wetter när hon får höra om domen.

– Det har varit en lång process, men nu har vi stora förhoppningar på att det löser sig. Och att hyresgästerna äntligen får en dräglig boendemiljö, säger Lotta Åhlén, jurist på Hyresgästföreningen som drivit ärendet.

Läs också Kastade pant från femte våningen mot värdens personal – därför slipper hon vräkning Hotade att spränga förskola och dödshotade värden – nu vräks mannen Nattbad och cykelreparationer störde grannar – mannen förlorar kontraktet Konsthandlare gjorde en tavla - vräks från lägenhet

Hyresvärd i Hägersten tvingas anlita förvaltare

Stockholm En hyresvärd med tre fastigheter i Hägersten får förvaltningsåläggande av hyresnämnden. – Det är bedrövligt att det fått hålla på så länge, men nu är jag lättad, säger en av hyresgästerna.

Husen på Bokbindarvägen och Inteckningsvägen i Hägersten förfaller. Städningen sköts inte,  gamla gasspisar läcker gas, lägenheter står tomma, hyresgäster tvingas lämna depositioner som de sedan har svårt att få tillbaka. Hyresnämnden har därför beslutat att hyresväden John Tuvefalk senast den 1 februari ska anlita en förvaltare som tar över fastighetsskötseln under minst tre år.

– Beslutet grundar sig på hyresvärdens beteende mot sina hyresgäster. Med tanke på hur svårt det är att få igenom en tvångsförvaltning är detta en stor framgång, det är näst bästa beslutet, säger Lotta Åhlén, jurist på Hyresgästföreningen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hon företrädde de 46 hyresgästerna och uppgav i sin ansökan både ett stort antal tomma lägenheter och vanskötsel av fastigheterna. En av hyresgästerna som kunde berätta om sina erfarenheter för hyresnämnden är Katarinah Jonzon.

– Det har varit en pärs, jag har varit rädd att något ska gå sönder så att jag måste ringa. Gud så skönt, det här är en seger för alla, säger hon.

Annons

Ett exempel på hur det kunnat gå till är när det blev strömavbrott förra vintern. Katarinah Jonzon ringde och anmälde det till hyresvärden. Han kom och skickade sedan en räkning på 750 kronor till hyresgästen för utryckningen.

Läs ocksåSvenska Bostäder tar över Tuvefalks fastigheter

– Han gjorde det svårt för mig, jag fick räkningen ett par dagar efter jul och hade bara två dagar på mig att betala. Jag blir kallsvettig när jag ser honom utanför huset, det för aldrig något gott med sig, berättar Katarinah Jonzon.

Hyresnämnden delade bedömningen att hyresvärden kan vara en säkerhetsrisk. En vakt placerades utanför salen under nämndens sammanträde, en ytterst ovanlig åtgärd.

Annons

Hem & Hyra har sökt hyresvärden John Tuvefalk utan resultat.

Läs ocksåTuvefalk får bakläxa på förvaltningsavtal
Läs också Hyresvärd i Hägersten tvingas anlita förvaltare Tuvefalks advokat anmäls till disciplinnämnd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.