Annons

”Jag har ju råd att betala”

Göteborg En timme efter att han fått sitt svenska personnummer registrerade sig Jihad Eshmawi, 27, på Boplats Göteborg. Nu har det gått fyra år. Han har fast jobb och bra ekonomi, men bor fortfarande på mammans rivningskontrakt.
Jihad Eshmawi håller upp en textad skylt där det står "1 483 dagar" framför en husfasad.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

”Jag flyttade till Göteborg för fyra år sedan, och fick mitt uppehållstillstånd i april 2014. Jag och mina två yngre bröder kom till en etta, en studentlägenhet som var uppsagd.

Vi fick bo där en månad, svart. Vi kom utan språk, nätverk. Vi sov på golvet, utan möbler. Jag letade nytt boende och hittade en lägenhet i Bergsjön.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Där bodde vi i fem månader. Han som hade lägenheten höjde hyran varje månad. Han visste att vi inte visste något om svenska regler. Och han tog dubbelt betalt för elen.

Nu bor jag hemma hos mamma, på ett rivningskontrakt i Mölndal som hon haft i två år. Ibland bor jag på en soffa i vardagsrummet, ibland delar jag rum med min lillebror som är 19. Ibland får jag olika andrahandskontrakt som jag flyttar ut till.

Annons

Det är en dröm att ha en egen lägenhet. En etta bara. Ett stabilt hem är en jätteviktig grej för mig. Jag är född som palestinsk flykting i Syrien, och jag är på flykt igen. Jag vill ha någonstans att kalla hem.

Läs ocksåStjärnhusen blev en förebild för hur folkhemmet skulle byggas

Jag registrerade mig på Boplats exakt en timme efter att jag fick mitt personnummer. Jag har fast jobb på Hyresgästföreningen, och bra ekonomi. Men jag får ingen lägenhet. Det känns ibland som att det är mitt namn som inte är attraktivt.

Jag har mejlat säkert 50 privata värdar. Men de har inget att erbjuda, eller säger att de har stängt kön. Det känns orättvist. Jag har ju råd att betala. Man tappar förtroendet för det svenska systemet.”

Annons

Berättat för AnnaKarin Löwendahl

Läs ocksåGuldskiva för musikalisk bostadskampanj

Läs fler berättelser här.

Fakta: Jihad Eshmawi
  • Ålder: 27 år.
  • Bor: På rivningskontrakt i Mölndal.
  • Antal dagar på Boplats Göteborg: 1 483.
Fakta: Hem & Hyra granskar inför valet
  • Bostadsbristen känns i magen på många västsvenskar. I ett unikt samarbete granskar Hem & Hyras Göteborgsredaktion den lokala bostadspolitiken tillsammans med tidningen Göteborg Direkt.
  • På webben möter du varje vecka fram till valet en av alla de cirka 225 000 personer som hoppas på en lägenhet via Boplats Göteborg.
  • Under augusti publicerar vi även vår stora, gemensamma valguide. Där kollar du snabbt vad Göteborgs olika partier vill göra åt lägenhetsbristen, dyra nyproduktionshyror, renovräkningar och andra brännande bostadsproblem.
Läs också Fler röstade i utsatta områden Så vill politikerna lösa bostadskrisen i Göteborg "Sådan tur att det knappt finns"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.