Annons

Joakim betalar hyra för gemensamma utrymmen

Stockholm Vällingby stadsdelsförvaltning tvingar funktionshindrade att be­tala extra hyra för korridorer och tvättstuga. – Vi har inte ens fått någon vet­tig förklaring på varför de gör så här, säger Ann Salomonsson, för­älder till en av hyresgästerna.
För Anns son Joakim innebär hyreshöjningen att han hamnar rejält under existensminimum. Han betalar redan nu 5 683 kronor för sin etta på 48 kva­dratmeter. Lägenheten ligger i ett vanligt hyreshus och ingår i ett gruppboende.
 
I anslutning till lägenheterna finns en gemensam matsal med ett kök. Men den används mest av personalen i huset eftersom Joakim och de andra ungdomar­na själva lagar sin mat. De har heller inte kunnat använda mat­salen eftersom den har varit låst när personalen inte är på plats.
 
För ett år sedan fick Joakim ett krav från kommunen på nästan 1 300 kronor per månad i hyres­höjning. Kommunen vill nu ha extra hyra för gemensamhets­utrymmen, det vill säga köket, tvättstugan och korridoren.
 
– Hyran är betydligt högre än för andra lägenheter med samma standard. Dessutom är det obe­gripligt att tvättstuga och korri­dorer räknas in. De borde ingå i hyran, säger Susann Wickström jurist på Hyresgästföreningen.
 
Mikael Hietala på Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning säger att han förstår kritiken.
 
– Men besluten bygger på di­rektiv från Stockholms stad som vi måste följa, säger han.
 
Ärendet prövades nyligen i Hyresnämnden. Då sänktes höj­ningen till 500 kronor per månad för Joakim. Men striden fortsät­ter. Stadsdelsförvaltningen har överklagat till Hovrätten.​

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.