HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Köksinredningen i lägenheten försvann – 93 år gammal hyresgäst tvingas betala

Malmö Köket skulle fräschas upp men när hantverkarna kom hade någon redan rivit och forslat bort inredning. Ingen har kunnat visa var sakerna har tagit vägen. Nu tvingas hyresgästen stå för kostnaden efter ett beslut i domstol.
MKB
Foto: Anders Paulsson/Hyresnämnden

För några år sedan började hyresgästen klaga på att det fanns skadedjur i köket som han menade hade inredning från ”andra världskriget”. Insekter som silverfisk levde i maten, skapade stora problem och gjorde honom sjuk. Detta berättade 93-åringen när han tog fallet till hyresnämnden. Han hade då på egen hand försökt sanera med hjälp av ”sprit” men misslyckats.

Mannen skrev senare under ett avtal med fastighetsägaren, kommunala MKB, om en ”köksförnyelse” som innebar målning och byte av gamla luckor, kakel och bänkskiva. Men när den kontrakterade hantverkarfirman skulle påbörja sitt arbete hemma hos 93-åringen i södra Malmö upptäckte de att köket redan var röjt på inredning.

Läs ocksåSkenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”Fartun Ahmed i Rinkeby tjänar 19 000 kronor efter skatt som barnskötare med heltidsjobb. Trots att även maken arbetar heltid får familjen kämpa med vardagsekonomin. Nu har hyran höjts igen.

Den stora konflikten startar

Någon hade monterat ner och rivit stora delar av köket i lägenheten. Kaklet var borta. Skåp och fläktkåpa som suttit där tidigare saknades nu.

Hyresgästen skyllde på hantverkare som skulle ha kommit dit och forslat bort köksstommarna.

Annons

Hantverkarfirman nekade till att ha utfört arbetet.

Läs ocksåFår lämna stadsvåning efter konflikt om marmorhandfatHyresvärden ville renovera badrummet till ett normalt standardutseende. Men hyresgästerna ville att det skulle återställas som det såg ut innan branden.

MKB ville inte betala för nya köksstommar och kopplade in myndigheterna.

Det som från början skulle ha genererat en mindre hyreshöjning resulterade i stället i ett stort ersättningskrav från värden. Nu, två år senare, har Malmö tingsrätt satt sig in i fallet och lägger hela ansvaret på hyresgästen. Enligt domen måste 93-åringen betala för köket, som fortfarande är försvunnet utan några spår.

Annons
Läs också130 000 kronor för 17 katters klös och kissTre sammansatta bilder visar på lägenhetens dåliga skick.

Domstolen har beslutat om skulden

MKB menar att mannen tidigare har erkänt rivningen i kontakterna med hyresnämnden. 93-åringen själv, som har lagt skulden på okända hantverkare, nekar och har vittnat i rätten om att han är för gammal och orkeslös för att kunna anklagas för en otillåten rivning av ett kök.

Men domstolen menar nu att skulden ändå måste läggas på honom, eller någon annan som har utfört jobbet på hans uppdrag, och att han måste ersätta hyresvärden för skadan som har uppstått. Notan som mannen tvingas betala till MKB ligger på 22 000 kronor och till detta tillkommer rättskostnaderna.

Läs också Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Forskare vill ändra lagen om renoveringar: ”Hyresgästers inflytande är extremt begränsat”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.