HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Carl-Axel, 91, ser fram emot trygghetsboendet: ”Man måste ju tänka framåt”

Mjölby Han har bara sett sitt nya hem på ritningar förut. Nu har Carl-Axel Johnsson och hans 27 blivande grannar för första gången fått besöka sina lägenheter på riktigt. Snart är det inflyttningsdags i Mantorps första trygghetsboende.
Foto: Jenny Knutsson
1 december flyttar Carl-Axel Johnsson in i sin nya lägenhet. Då måste han ha bestämt sig för vilka möbler som får flytta med, för alla får inte plats.

– Byrån går inte in. Du måste ju kunna röra dig också. Soffan får nog stå här.

Annelie Rosén ritar några nya streck på byggpappen som täcker golvet i ettan som ska bli hennes pappa Carl-Axels nya bostad. En dryg månad före inflyttning får de blivande hyresgästerna komma in i huset och sina lägenheter för första gången. Annelie och hennes man, Jonas Rosén, har tagit med sig måttband, penna och en papperslapp med måtten på de möbler som Carl-Axel vill ta med sig. Det står snabbt klart att allt inte kommer att få plats.

Läs ocksåSå påverkas du som hyresgäst av budgeten i GöteborgÖkad byggtakt och bättre skydd för renovräkning ingår i Göteborgs nya budget, utformad av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Carl-Axel tar insikten med ro.

— Jag har en tvåa nu på 64 kvadrat. Här är det 45 kvadrat så det är klart att det blir mindre plats. Men det såg större ut på ritningarna än det gör i verkligheten, säger han.

Trots att den nya lägenheten är betydligt mindre än den gamla så är hyran en dryg tusenlapp högre.

Läs ocksåIngemar möttes av mosad framskärm – fler skador när bilar växer ur p-platserna

— 6 800 kostar den nya. Men jag kan söka bostadstillägg så skillnaden blir nog ändå inte så stor.

Carl-Axel Johnsson flyttar från en tvåa till en etta i Mantorp.

Beslutet att lämna sin vanliga hyreslägenhet i Mantorp för att flytta till det nya Vifolka trygghetsboende var inte särskilt svårt att ta, berättar han.

— Här kan man gå och äta på äldreboendet som ligger bredvid. Man måste ju tänka framåt. Snart kanske jag inte kan röra mig på samma sätt som nu.

Läs ocksåGudrun och grannarna utan balkong två somrar i rad efter ras: "Bedrövligt"En balkong är helt borta efter raset. Övriga stöttas med byggställningar för att inga fler olyckor ska inträffa. Men hyresgästerna har varit utan sina uteplatser i ett drygt år nu. Hyresvärden har satt ut utemöbler som en kompensation i väntan på de n

1 december är det inflyttning för Carl-Axel och de andra hyresgästerna. I huset finns, förutom de 28 lägenheterna, också gemensamhetsutrymmen som bemannas av en trygghetsvärd från Mjölby kommun. För att bli hyresgäst krävs att någon i hushållet har fyllt 65 år.

— I snitt är det fyra till fem års kötid just till trygghetsboendena, säger Torbjörn Olsson, vd hos kommunala Bostadsbolaget som är hyresvärd.

Här står 28 nya lägenheter snart klara. Bostadsbolaget har en särskild kö till sina trygghetsboenden. I snitt är det fyra till fem års väntetid.

I korridoren som binder ihop den långsmala byggnaden står Gudrun Gutke och väntar på sin son. Så snart han dyker upp ska de leta reda på Gudruns blivande lägenhet. Hon känner redan de flesta av sina blivande grannar.

— Jag har ju mina vänner här i Mantorp så det känns bra att jag kan bo kvar här.

Huset är Bostadsbolagets första som förses med solceller. Hyresvärden räknar med att produktionen ska täcka hela fastighetens behov, även hushållselen som ingår i hyran.

Läs också Athena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa" Evy, 91 orkade inte flytta två gånger − straffas med dubbla hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.