HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Livet kan förändras väldigt fort”

Ale Lägenhetsjakten slutade med polisanmälan. Per Johannessen, 40, fick bryskt lära sig hur lömsk Göteborgs bostadsmarknad kan vara. Nu bor han i villa, men samlar ködagar för att på sikt återvända till hyresrätt.
Per Johannessen håller upp en textad skylt där det står "2 588 dagar".
Foto: AnnaKarin Löwendahl

”Just nu trivs vi i hus. Men livet har olika faser och kan förändras väldigt fort. Om fem år går barnen i gymnasiet i stan. Och man blir väldigt bunden. Jag tänker att Göteborg är vår stad och att vi vill tillbaka dit. Men vi är medvetna om att bostadskön är lång.

Vi har redan stoppat ner ena tån i Göteborgs bostadsmarknad – och dragit upp den illa kvickt igen. Det var 2011, när vi bodde i Karlstad. Min fru fick jobb här och jag kunde flytta min utbildning.

Läs ocksåStjärnhusen blev en förebild för hur folkhemmet skulle byggas

Vi ställde oss i Boplats kö i hopp om att hitta en hyreslägenhet. Men vi insåg snabbt att det skulle bli svårt.

Vi svarade på flera Blocket-annonser. En gång slutade det med polisanmälan. Dels från den riktiga lägenhetsinnehavaren som insåg att hans lägenhet låg på Blocket, dels från oss mot killen som ”hyrde ut” eftersom han ville ha både bokningsavgift och förskottsbetalning.

Till slut fick vi panik, helt enkelt. Så vi lånade pengar av våra föräldrar och köpte en bostadsrätt i Flatås. Vi ville inte det egentligen. Men vi hade inget val. Annars hade vi inte kunnat bo i Göteborg. Vi flyttade in i juli, det nya jobbet började i augusti.

Läs ocksåGuldskiva för musikalisk bostadskampanj

Jag gillar hyresrätt. Att bo så gör att man kan slappna av och få hjälp med underhåll och det basala, sådant som tar mycket av ens tid som villaägare. Då kan man engagera sig i grannsamverkan och andra sociala evenemang i stället.”

Berättat för AnnaKarin Löwendahl

Läs fler berättelser här.

Läs ocksåFler röstade i utsatta områden
Fakta: Per Johannessen
  • Ålder: 40 år.
  • Bor: I villa i Älvängen.
  • Antal dagar på Boplats Göteborg: 2 588.
Fakta: Hem & Hyra granskar inför valet
  • Bostadsbristen känns i magen på många västsvenskar. I ett unikt samarbete granskar Hem & Hyras Göteborgsredaktion den lokala bostadspolitiken tillsammans med tidningen Göteborg Direkt.
  • På webben möter du varje vecka fram till valet en av alla de cirka 225 000 personer som hoppas på en lägenhet via Boplats Göteborg.
  • Under augusti publicerar vi även vår stora, gemensamma valguide. Där kollar du snabbt vad Göteborgs olika partier vill göra åt lägenhetsbristen, dyra nyproduktionshyror, renovräkningar och andra brännande bostadsproblem.
Läs också Så vill politikerna lösa bostadskrisen i Göteborg "Sådan tur att det knappt finns"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.