HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Malins fuktskador fixas inte: ”Det känns fruktansvärt”

Alvesta Ensamstående mamman Malin i Alvesta har under lång tid tvingats bo i en lägenhet med stora fuktskador. Men eftersom skadorna skett i ett nybyggt hus vill inte hyresvärden ta ansvar för att åtgärda dem.
Malin får inte hjälp med fuktproblemen
Foto: Tindra Englund
Får ingen hjälp. 19 månader har gått sedan Malins första felanmälan. Ännu har inget gjorts åt fuktproblemen.

På Huldas väg i Alvesta ligger två lägenhetshus som totalt rymmer 24 lägenheter. Husen ägs av kommunala Allbohus men byggdes av Skanska och stod inflyttningsklara 2016.

Trots att de är relativt nybyggda har flera av lägenheterna drabbats av fuktskador och enligt protokollet från femårsbesiktningen beror dessa på att vatten tränger in under ytterväggarna.

Läs ocksåKommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret"Till vänster en bild på utsidan av ett hus och till höger en klisterfälla fullt med kackerlackor.

I en av de drabbade hyreslägenheterna bor en ensamstående mamma som valt att vara anonym eftersom hon är rädd att hon annars ska få svårt att hitta en annan lägenhet i framtiden. Vi kallar henne därför för ”Malin”.

– När vi flyttade in här våren 2020 var jag jättenöjd och tyckte det kändes fint att flytta in i något som var så nytt. Dessutom hade sonen nära både till skola och kompisar och jag tänkte att bättre än så här kan det ju inte bli, säger Malin.

Men i maj 2020 såg hon ett första tecken på att allt inte stod rätt till.

Läs ocksåHär är kraven du kan ställa på din värd inför renoveringen: ”Ingen rätt till evakueringslägenhet”Stamrenoveringar av kök och badrum brukar upplevas som särskilt påfrestande för hyresgäster.

– Då upptäckte jag den första fuktskadan i sovrummet och gjorde en felanmälan till hyresvärden.

Felanmälan togs emot men Allbohus gjorde i det läget inget för att fixa skadan. Därefter upptäckte Malin ytterligare en fuktskada, denna gång i köket.

– Sedan dess har jag nog gjort totalt tio felanmälningar samt varit i kontakt med fastighetschefen flera gånger men ingen har åtgärdat problemen.

Annons
Läs ocksåFör stökigt hemma – artrossjuka Lena blir vräkt: "Vill få det att se ut som att jag är en hoarder"

Det hela är en rörig historia, men enligt Allbohus är orsaken till att de inte vill åtgärda fuktskadorna att de uppstått inom den garantitid på fem år som gäller vid nybyggnation. Därmed är det inte Allbohus, utan Skanska som är ansvariga.

– Så länge som Skanska står som ”ägare” av problemet är det upp till dem att rätta till det. Om vi då går in och gör något på egen hand så upphör garantin att gälla och det är något vi är väldigt rädda för, säger Lars Andersson, fastighetschef för Allbohus.

Fuktskadad golv i hyreslägenhet.
Malin har drabbats av flera fuktskador i den nybyggda lägenheten,

Sedan Skanska har gått med på att ta på sig ansvaret för fuktskadorna har Allbohus även fått en förlängd garantitid på byggnaderna. Han känner sig därmed inte orolig, utan är övertygad om att felen kommer att åtgärdas inom en rimlig tid.

– Jag har ingen anledning att tvivla på Skanska för det finns så mycket kunskap i det företaget. Jag tycker att de har skött det här bra och tagit det på allvar, säger Lars Andersson.

Sedan det uppdagades att vatten läcker in i husen har Skanska mycket riktigt vid ett par tillfällen försökt att åtgärda problemet men hittills har ingen åtgärd haft önskad effekt och Skanska är i nuläget rådvilla kring vad som orsakar problemet.

– Hade vi bara vetat exakt hur detta skulle lösas så hade vi åtgärdat det direkt. Men nu har vi tillsatt en utredning för att säkerställa att det blir rätt lösning på detta. För vi vill inte att problemen ska komma tillbaka, säger Hans-Fredrik Helldahl, distriktschef för Skanska i Växjö.

Under de 19 månader som gått sedan hennes första felanmälan har fuktfläckarna på Malins parkettgolv fortsatt att växa och hon har dessutom hört att flera av de andra lägenheterna i huset också lider av fuktskador. Det har fått henne att börja oroa sig för hur det ser ut inuti väggarna.

Annons

– Min sjuårige son utreds just nu för allergiska symptom. Jag misstänker att dessa beror på att det finns mögel i väggarna för när han lägger sig i sovrummet med fläcken blir han alltid dålig.

Fuktskada i ett av sovrummen.
Hälsoproblem. Malins 7-årige son utreds för allegiska symptom.

Trots att både Allbohus och Skanska varit där och inspekterat skadorna har ingen gjort en fuktmätning eller undersökt om det finns mögel i väggarna och enligt Malin är detta ett tydligt bevis på hur nonchalant situationen behandlats av företagen.

– Samtidigt är det vi som tvingas bo i det här. Jag tycker att det känns fruktansvärt att behöva lägga min son bara två meter från en stor fuktskada, utan att veta vad som finns innanför väggen.

Hon har därför bestämt sig för att flytta, eftersom hon tröttnat på att vänta på att problemen ska åtgärdas.

– Även om den nya lägenheten är lite för liten för oss så spelar det ingen roll längre, bara vi kommer bort härifrån. För det känns helt orimligt för mig att lägga nästan tio tusen kronor i månaden på en lägenhet som inte är bra för min son, säger Malin.

Däremot hoppas hon fortfarande på att Allbohus ska kompensera henne i efterhand för den tid som hon bott i den fuktskadade lägenheten.

Fakta: Utdrag ur protokollet från femårsbesiktningen:

” Ytterväggar av betongsandwichelement är konstruerade så de står direkt på betongbottenplattan utan förtagningar. Detta gör att inträngande vatten rinner in i lägenheten och har missfärgat/rest parketten på ett antal ställen.”

Läs också Regnvatten i Kerstins spisfläkt – fick vänta flera år på nytt tak Hyresgäster i Ljusne har fått nog - nu lovar bolagen förbättringar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.