Annons

Många frågor efter branden

Göteborg Hyresgästföreningen har ett informationstält på plats i Kortedala. Frågorna är många från oroliga hyresgäster som drabbats av storbranden på Decembergatan.
Foto: Mirella Pejcic, Hyresgästföreningen
Haliima Abdi, Roger Höög och Monica Roos från Hyresgästföreningen har under dagen varit på plats i Kortedala för att svara på frågor och ge råd. Även i morgon torsdag kommer Hyresgästföreningen att ha ett tält vid Utmarksskolan.

– Människor frågar om allt möjligt, från internetabonnemang till att deras bil fått parkeringsböter för att nyckeln är kvar i lägenheten, säger Idha Tell på Hyresgästföreningens kommunikationsavdelning.

Föreningen har i dag, onsdag,  haft representanter från såväl juridiska och lokala utvecklingsenheten som kommunikations- och förhandlingsenheten på plats utanför Utmarksskolan i Kortedala. Det var i skolans gymnastikhall som man tog hand om evakuerade hyresgäster under brandnatten, och det var också där som Poseidon och myndigheterna höll ett informationsmöte på onsdagsförmiddagen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Förutom att svara på frågor delade Hyresgästföreningen ut en checklista (se spalten till höger) med saker man ska tänka på om man som hyresgäst drabbas av brand. Bland annat att det är viktigt att fortsätta betala sin hyra, även om man inte har möjlighet att vara i lägenheten. Annars kan man bli av med sitt kontrakt. Iställlet ska man kräva tillbaka hyrespengar i efterhand. I just det här fallet har Poseidon lovat att skicka en nollfaktura för nästa månadshyra, men principen är ändå viktig att vara medveten om.

Dessutom visar storbranden med skriande tydlighet hur viktigt det är att ha en hemförsäkring. Minst 11 av de 75 hushållen har visat sig sakna försäkring. Ännu värre är situationen för vissa personer som Hyresgästföreningen talat med, som bott svart i huset. Då är man helt rättslös.

– Till försäkringsbolaget vänder man sig för att få ersättning för skador på sin egendom, till fastighetsägaren vänder man sig för att få ersättning för hinder och men. Har fastighetsägaren brustit i sitt brandskydd eller inte följt räddningstjänstens normer så kan det räknas som vårdslöshet, då kan det bli fråga om skadestånd. Men hur det varit med det här får utredningen visa, säger Roger Höög, jurist på Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

På motsvarande vis kan även en hyresgäst som varit vårdslös hotas av skadestånd. I Kortedala startade branden enligt polisuppgifter när en ung kvinna spillde frityrolja på en het spis och sedan i panik försökte släcka med vatten. Hon misstänks nu för allmänfarlig vårdslöshet.

Bland det allvarligaste man som hyresgäst kan råka ut för efter en brand är att helt mista sitt kontrakt. Detta kan ske även om man varit helt oskyldig till brandens uppkomst.

– Är fastigheten förstörd så kan hela hyresavtalet räknas som förfallet. Sådan är hyreslagen, säger Roger Höög.

Läs ocksåEtt år efter sprängningen – nu får Johan rätt till skadestånd men vissa grannar blir utan: "Många mår fortfarande dåligt"Flerfamiljshus där en port sprängts. Till höger faksimiler från olika tidningar om sprängningen.

I fallet med Decembergatan finns dock inga sådana signaler i nuläget. Tvärtom har Poseidon lovat att ordna fram tillfälliga ersättningslägenheter fram till dess att återflytt kan ske.

Annons

LÄS MER:
Tillfälliga lägenheter åt branddrabbade

Jimmy sägs upp efter brand

Frivilliga stöttar drabbade efter branden

Fakta: Vad ska jag göra om mitt hem härjats av brand?

* Kontakta ditt försäkringsbolag för att se vilken hjälp du kan få och vad din hemförsäkring ersätter. Det skiljer sig åt mellan olika försäkringsbolag.

* Fortsätt betala din hyra, även om du inte kan bo i lägenheten. Annars kan du riskera att förlora din lägenhet.

* Hör av dig till din fastighetsägare och meddela att du förbehåller dig rätten att kräva ersättning för det hinder och men som du fått på grund av branden. Det betyder bland annat att du kan ha rätt att kräva tillbaka inbetald hyra i efterhand.

* Dokumentera vilka skador du har fått, fota gärna om du har möjlighet. Skriv ned vilka dagar du inte kan bo i din lägenhet.

* Om du inte har någon hemförsäkring så bör du vända dig till socialtjänsten.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.