HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Misslyckad medling i Karlskoga

Karlskoga Hyresmarknadskommittén lyckades inte medla i den uppmärksammade hyrestvisten mellan Karlskogahem och Hyresgästföreningen. Förhandlingarna kan nu komma att återupptas på lokal nivå.
Foto: Marianne Svensson
Marianne Svensson, ordförande för Hyresgästföreningen i Karlskoga, är beredd att återuppta förhandlingarna på lokal nivå.

Som Hem & Hyra berättat här och här har Karlskogahem och Hyresgästföreningen hamnat rejält på kollisionskurs i förhandlingarna om 2020 års hyror.

Den stora tvistefrågan handlar om det vinstkrav som ägaren Karlskoga kommun ställt på sitt allmännyttiga bostadsföretag. Ett krav som saknar relevans enligt Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyrorna klara för 6000 hyresgäster i Uppsala

– Det handlar bara om att göra företagen förmögnare, sade förhandlingsledaren Marcus Kjellin innan förhandlingarna strandade.

– Det är anmärkningsvärt att Hyresgästföreningen tror sig kunna sätta sig över demokratin genom att avgöra vilken avkastning allmännyttor ska ha, tyckte Karlskogahems vd Urban Linder.

När förhandlarna gav upp stod de långt ifrån varandra. Karlskogahem yrkade på en höjning med 2,89 procent medan Hyresgästföreningen svarade med ett bud om oförändrade hyror.

Läs ocksåDu betalar elitlagen via hyran – "pengar behövs i de här tiderna"

Tvisten gick till partsammansatta Hyresmarknadskommittén för medling. Men försöket misslyckades. Kommittén har meddelat att ledamöterna inte kan ena sig om ett medlingsbud.

Parterna kan nu välja mellan att återuppta sina förhandlingar på lokal nivå eller låta Hyresmarknadskommittén sätta en hyresnivå genom ett beslut som Karlskogahem och Hyresgästföreningen inte kan påverka.

– Vi har meddelat kommittén att vi är villiga att fortsätta förhandla. Det är en skyldighet vi har gentemot medlemmarna. Men allt hänger på att vi kan respektera att vi har olika syn på exempelvis företagets behov av vinst, säger Marianne Svensson, ordförande för Hyresgästföreningen i Karlskoga.

Läs ocksåRisken för höjda hyror oroar

Har ni inte haft den respekten för  varandra tidigare?

– Nej, jag tycker inte det. Från Karlskogahems sida har de utgått ifrån att vi bara ska acceptera deras sätt att se på saken.

Urban Linder skrev i ett mejl på torsdagskvällen att han i dagsläget avstår från att göra någon kommentar.

Läs också Värre än väntat när Boplats granskar tillträdestider Tvisten avgjord – så blir nya hyran i Övik

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.